• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Nedjelja, 28.04.2024 - 06:02

Najava 25. manifestacije "Ulicom Bišća"

Ovogodišnja kulturna manifestacija "Ulicom Bišća" počinje Evropskim festivalom tambure u petak, 27 oktobra. U najavi je istaknuto kako je ovo jedina manifestacija u Bihaću u okviru koje se predstavljaju domaći umjetnici, odnosno ono što rade umjetnici, kulturni radnici i njegovatelji tradicije.

"U ovogodišnjem programu njegujemo četiri grane umjetnosti. Govorimo o ukupno 14 sadržaja - tri predstave, tri koncerta, sedam promocija knjiga, jedne izložbe i dva događaja u osnovnim školama, odnosno "Času pjesnika sa osnovcima" u kojima će naš Husein Dervišević posjetiti Katolički školski centar i "Osnovnu školu Gata Ilidža - Vrsta". Svi sadržaji, osim dvije pozorišne predstave, bit će besplatni za posjetitelje. Kada su u pitanju predstave, ugostit ćemo Dariu Lorenci Flatz i Tarika Filipovića koji će izvesti predstavu "Da sam ptica" i Branka Đurića - Đuru sa Đurologijom", riječi su direktorice Kulturnog centra u Bihaću Erne Begatović.

Generalni pokrovitelj manifestacije ponovo je Grad Bihać, a organizaciju je ove godine pomogla i Vlada Unsko-sanskog kantona.

"Ova manifestacija je značajna zbog više aspekata. Prvo, riječ je o manifestaciji sa najdužom tradicijom, a većinom je zasnovana na domaćim snagama, odnosno ljudima koji žive kulturu u Bihaću. Ponosni smo da i ova kulturna manifestacija iz godine u godinu raste, što jasno prezentuje 14 programskih događaja u 11 dana. Osim što je izuzetno bitna sa kulturnog aspekta, koji je neizmjerno bitan za naše društvo, važna je i sa turističkog aspekta. Bihać kao kulturno središte Unsko-sanskog kantona mora u svakom dobu godine imati kvalitetnu ponudu događaja za sve građane, ali i čime će eventualno privući goste i turiste", kazao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić.

Ovogodišnja 25. kulturna manifestacija "Ulicom Bišća" završava 6. novembra, predstavom za djecu "Magareće godine" u izvedbi Dis - Teatra iz Banja Luke.

  • 25.10.2023 - 12:45

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI