• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 14:59

Nekoliko kamiona zapaljeno na barikadama na sjeveru Kosova

Nekoliko kamiona kojima je bila blokirana cesta u mjestu poznatom kao Shkembi i Duda u sjevernoj Mitrovici spaljeno je tokom noći. Zasad nema službenih informacija o njihovom spaljivanju, a policija se još nije oglasila, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kamioni su na ovom mjestu raspoređeni 27. decembra, kada su grupe Srba postavile nove barikade na sjeveru Kosova

Paljenje ovih kamiona dogodilo se tačno na dan kada se nakon 20 dana blokade očekuje uklanjanje barikada s puteva u četiri sjeverne općine Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Vijest o uklanjanju barikada objavljena je 28. decembra navečer nakon što se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao s predstavnicima kosovskih Srba.

Uklanjanje barikada uslovljeno je puštanjem iz pritvora bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića, koji je uhapšen zbog sumnje da je organizovao napade na urede Centralne izborne komisije Kosova na sjeveru države početkom decembra.

Pantić je jučer pušten iz pritvora nakon što mu je izrečena mjera kućnog pritvora.

Na protestu koji se održao u zvečanskom selu Rudare politički predstavnici kosovskih Srba postavili su i druge uslove za uklanjanje barikada, uključujući i formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

  • klix.ba
  • 29.12.2022 - 10:14

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI