• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    32 °C
  • Ponedjeljak, 04.07.2022 - 13:27

Nizom prigodnih aktivnosti obilježava se Dan branilaca Bihaća

Članovi porodica poginulih boraca Petog korpusa A R BiH, preživjeli pripadnici Korpusa i Hrvatskog vijeća odbrane, te brojni građani danas  prigodnim aktivnostima obilježavaju Dan branilaca grada Bihaća. Na prigodan način odana je počast onima koji su u odbrani Bihaća i Bosne i Hercegovine položili  svoje živote.

" Već godinama, Grad Bihać s posebnim pijetetom obilježava jedan od najznačajnijih datuma iz naše bliske historije. Odajemo poštovanje i sjećamo se najhrabrijih među nama, koji su u odbrani i za današnju slobodu položili ono najvrijednije - svoje živote. S ponosom evociramo uspomene na herojstvo i požrtvovanost apsolutno svih branilaca", kazao je Kemal Hrnjić, savjetnik gradonačelnika Bihaća .

Na prve odbrambeno-oslobodilačke poduhvate i općenito organizaciju otpora agresoru podsjetili su ovdašnji ratni komandanti.

„Građani Bihaća su se na današnji dan-prije 30 godina, skoro goloruki suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju i odbili prvi artiljersko - pješadijski napad na naš grad iz više pravaca. Zato je to jedan od najvažnijih datuma, odnosno odbrambenih akcija, jer gdje bi u protivnom bio formiran herojski Peti korpus i kako bi bila organizirana odbrana ovog dijela države", riječi su Senada Šarganovića, ratnog komandanta 501. Slavne bihaćke brigade.

Hamdija Abdić, ratni komandant 502. Viteške brigade dodao je kako su građani Bihaća odmah 1992. godine neprijatelju  pokazali odlučnost i hrabrost, koja je do kraja odbrambeno-oslobodilačkog rata u ovom kraju nebrojeno puta potvrđena.

Naglašen  je i suživot u ratnim godinama, odnosno zajednička borba i odbrana pripadnika Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

"Na to smo ponosni, jer smo kroz cijeli ratni period zajednički branili naš rodni grad. Bihać je uvijek bio primjer suživota i prijateljstva, pa tako i u tim najtežim - ratnim godinama. Danas se zajedno sjećamo svih naših palih saboraca, te ističemo našu dostojanstvenu borbu i odbranu Bihaća", naglasio je  Franjo Grgić, ratni dozapovjednik HVO-a regije Bihać.

Bihaćki  okrug je od juna 1992. do augusta 1995. godine  bio pod opsadom, tačno  1201 dan.

Još jednom je ponovljeno kako su građani, opkoljeni snagama Vojske Republike Srpske, SAO Krajine, te  takozvane  Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, preživjeli samo zahvaljujući vlastitoj izdržljivosti.

Povodom obilježavanja Dana branilaca Bihaća, danas je organizovana i svečana sjednica Gradskog vijeća, sportska takmičenja, a večeras će u bihaćkoj Gradskoj galeriji biti otvorena Izložba ratnih fotografija "Početak bihaćkog otpora", autora Halida Alijagića.

  • Radio Bihać
  • 16.06.2022 - 13:56

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO