• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 08:53

Njemačka: EU treba da pokaže Dodiku da blokade imaju cijenu

Neimenovani izvor iz njemačke vlade poručio je da bi Evropska unija trebalo da reaguje na poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda, prenosi Glas Amerike.

"Došlo je vrijeme da Evropska unija pokaže lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji se zalaže za povlačenje Republike Srpske iz ključnih institucija Bosne, da njegovi potezi imaju cijenu", objavila je agencija Reuters, pozivajući se na izvor iz njemačke izvršne vlasti.

Milorad Dodik, kako ukazuje Reuters, nastoji da poništi reforme ostvarene poslije rata u Bosni i Hercegovini, okončanog Dejtonskim mirovnim sporazumom, i vrati u upotrebu Ustav iz 1995. godine, prema kojem je država imala samo osnovne nadležnosti, dok su ključna ovlaštenja pripadala regionima.

Analena Berbok, nova nemačka ministarica spoljnih poslova, zatražila je u ponedjeljak da se Miloradu Dodiku uvedu sankcije.

"Nastojanja u vezi sa otcjepljenjem su neprihvatljiva, a to znači i za to sam se ovdje zalagala, da se postojeći režim sankcija upotrebi protiv gospodina Dodika", izjavila je Berbok nakon susreta sa šefovima diplomatija EU u Briselu.

Dodiku je američki Sekretarijat za finansije 2017. uveo sankcije. One podrazumijevaju zabranu putovanja u Sjedinjene Države, zamrzavanje imovine u SAD, ali i u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

Lideri EU razgovaraće o stanju na Balkanu na samitu EU u četvrtak.

  • vijesti.ba
  • 15.12.2021 - 12:35

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI