• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 02:03

Njemačka u Briselu pokrenula proces razgovora o sankcijama za Dodika i druge

Kako saznaje Klix.ba iz diplomatskih izvora, Njemačka je u sjedištu Evropske unije u Briselu pokrenula proces razgovora o sankcijama za ključne krivce za političku i sigurnosnu krizu u Bosni i Hercegovini.

To se shodno izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta prije svega odnosi na Milorada Dodika, ali i sve one pojedince i kompanije koje finansijski ili na drugi način podržavaju destruktivnu politiku. I američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je uoči odlaska iz BiH jučer kazao da su sankcije na stolu i da se odnose na pojedince, ali i na kompanije.

Jučer je u Briselu održan sastanak na nivou EU ambasadora. U ovom trenutku nije poznato da li je Njemačka predložila konkretne sankcije ili samo pokrenula razgovore o sankcijama kao opciji.

S obzirom na to da je teško očekivati konsenzus svih članica Evropske unije, već odavno je najizglednija opcija da države pojedinačno uvode sankcije. Jasno je da će sankcije prije svega uvesti SAD, a da će ih prva slijediti Velika Britanija, što je jasno iz dosadašnjih poruka koje dolaze iz tih zemalja.

Ipak, sve je izglednije da bi i druge države Evropske unije mogle krenuti tim putem. A upravo će se ovih dana o tome razgovarati u Briselu. Njemačka je ta koja je danas pokrenula proces, a kakvi zaključci će uslijediti, trebalo bi biti jasnije polovinom mjeseca, kada će ministri vanjskih poslova EU razmatrati situaciju na Zapadnom Balkanu pa time i u BiH. Ono što je jasno jeste da će se svaki korak detaljno ispregovarati sa SAD-om.

Naredni koraci o sankcijama zavisit će od postavljenih okvira nakon Escobarove posjete Sarajevu, ali i posjeta koje će uslijediti u narednom periodu s obzirom na to da u BiH dolazi i Derek Chollet, specijalac za posebne političke zadatke američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Ipak, s obzirom na retoriku i političke poteze Milorada Dodika, koji uprkos američkom i evropskom upozorenju nastavlja jednostrano povlačenje iz institucija BiH, sankcije su sve izglednije.

U Briselu je u prethodnom periodu boravio i američki diplomata James O'Brien, zadužen za proces sankcija, te je očigledno to jedna od tema koja okupira američko-evropske odnose.

  • klix.ba
  • 10.11.2021 - 12:02

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI