• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    22 °C
  • Utorak, 15.06.2021 - 10:44
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Nove studije: Koliko vas štiti jedna doza Pfizera, a koliko Moderne i AstraZenece

Do sada je više od 141 milijuna Amerikanaca i više od 33 milijuna Britanaca primilo prvu dozu cjepiva protiv covida-19 koje se administrira u dvije doze, ...

Prema podacima istraživanja provedenih na 375.000 ljudi u Velikoj Britaniji, cjepiva kompanija Pfizer i AstraZeneca pružala su 72% zaštite od simptomatske zaraze covidom-19. Studije navode da zaštita od jedne doze cjepiva traje najmanje 10 sedmica, ali da je primanje druge doze od velike važnosti jer onda zaštita cjepiva Pfizer raste na 90%.

Druga terenska studija iz Škotske, objavljena u časopisu Lancet, pokazala je da je pojedinačna doza Pfizerovog cjepiva 28 do 34 dana nakon cijepljenja bila 91% učinkovita protiv hospitalizacije. Jedna doza cjepiva AstraZeneca štitila je za 88% od težih simptoma koji bi doveli do prijema u bolnicu.

Istraživanje provedeno u Engleskoj utvrdilo je da je jedna doza Pfizerovog ili AstraZenecinog cjepiva za 50% smanjila širenje simptomatske zaraze među članovima kućanstva, piše Business Insider.

 

Pfizer/BioNTech nakon prve doze štiti najmanje 80%

Prema dokumentima Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), prva doza Pfizera bila je 52.4% učinkovita u zaštiti od simptomatske zaraze covidom-19. No u tu procjenu je uračunat i period od 11 dana prije početka djelovanja prve doze tako da bi realna zaštita trebala biti veća i iznositi između 29.5% i 84.5%.

Prema podacima iz kliničkih ispitivanja, prva doza cjepiva Pfizer bila je 100% učinkovita u zaštiti od hospitalizacije i smrti.

Medicinski statističar Stephen Evans sa univerziteta London School of Hygiene & Tropical Medicine kazao je kako, na temelju ukupne evaluacije podataka FDA, postoje "prilično jasni dokazi" da jedna doza Pfizerovog cjepiva štiti najmanje 80%, ako ne i 90%, od simptomatske zaraze koronavirusom.

 

Moderna - najmanje 80%

Cjepivo kompanije Moderna bilo je tijekom ispitivanja na ljudima 69.5% učinkovito u prevenciji simptomatskog koronavirusa između prve i druge doze, s pravom vrijednošću između 43.5% i 84.5%.

I u ovu procjenu od 69.5% bilo je uključeno razdoblje od 13 dana prije početka djelovanja cjepiva tako da bi stvarni postotak trebao biti veći. Evans je kazao kako na temelju dostupnih podataka Modernino cjepivo nakon prve doze pruža najmanje 80% zaštite, odnosno vjerojatno više od 90%, tijekom 28 dana nakon početka djelovanja.

 

AstraZeneca nakon prve doze štiti najmanje 70%

Evans smatra kako je za AstraZenecino cjepivo teže utvrditi djelotvornost nakon prve doze, jer su se u kasnijim fazama ispitivanja koristili različiti modeli, te kaže da je opsežno istraživanje FDA još uvijek u tijeku.

Prema istraživanju objavljenom 19. februara u časopisu Lancet, jedna doza AstraZenece bila je tijekom 90 dana 76% učinkovita u zaštiti od simptomatskog covida. Stručnjaci su u studiji naveli da je jedna doza osigurala 100% zaštitu od hospitalizacije.

 

Johnson & Johnson - 66%

J&J se tijekom svojih kliničkih ispitivanja bavio zaštitom od umjerenih do ozbiljnih simptoma nakon zaraze covidom-19, a ne simptomatskom infekcijom, poput Pfizera, Moderne ili AstraZenece.

Cjepivo Johnson & Johnson počelo je štititi 14 dana nakon cijepljenja te je tijekom narednih 28 dana pružalo zaštitu od 66.1%. Učinkovitost cjepiva na terenu varirala je od zemlje do zemlje. U SAD-u je cjepivo J&J bilo učinkovito 72%, u Južnoj Africi 64%, a u Brazilu 68%, no treba napomenuti da i u Brazilu i Južnoj Africi kolaju sojevi koji bi mogli u nekoj mjeri biti otporni na protutijela nastala nakon cijepljenja ovim cjepivom.

  • index.hr / Radio Bihać
  • 08.05.2021 - 13:58

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI