• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    16 °C
  • Četvrtak, 23.09.2021 - 10:43
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Novo iživljavanje nad povratnicima: U selu kod Nevesinja poruka "Nož, žica, Srebrenica"

Bošnjačke povratnike u Nevesinju šokirala je i uznemirila poruka "Nož, žica, Srebrenica" ispisana u noći 31. juli na 1. august na starom autobuskom stajalištu u selu Hrušta., ...

Nepoznati počinilac ili više njih ovu monstruoznu poruku sa srpskim znakovljem četiri S i križom ispisali su na ranije nacrtanoj državnoj zastavi. Povratnici su u šoku i potpunoj nevjerici jer se vandalizmi ovakve vrste već duži vremenski period nisu dešavali na području Nevesinja.

- Mi ovu poruku, u svjetlu aktuelnih političkih dešavanja, shvatamo kao krajnje ozbiljnu prijetnju. Svakako da osjećamo strah. Poruke su anticivilizacijske i krajnje ružne - ističe Džemal Šendro, jedan od mještana sela Hrušta.

Prema njegovim navodima, mještani su obavijestili Centar javne sigurnosti u Nevesinju, a dežurna ekipa je obavila uviđaj i sačinila zapisnik. Šendro izražava nadu da će vinovnike ovog sramnog čina što prije otkriti i identificirati, a njihova imena i motive javno objelodaniti. On je pozvao Bošnjake u ovom kraju da ostanu mirni i suzdržani, ali i da budu oprezni.

- Moramo ostati ustrajni i neustrašivi. Mržnja mora biti poražena! Ona nikome ne donosi dobro. Pravda i istina su najveći civilizacijski ideali i dugoročno gledano jedina su perspektiva suživotu i koegzistenciji naroda i građana u Bosni, a posebno u Hercegovini - poručio je Šendro.

Mještani, dodao je, od lokalne vlasti očekuju da će osuditi ovaj vandalizam, izazivanje nacionale netrpeljivosti te da će se tim osudama pridružiti srpski povratnici u dolinu Neretve, pogotovo oni na području Mostara, navodi se u saopćenju povratnika u ovo nevesinjsko selo.

  • faktor.ba
  • 02.08.2021 - 12:16

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI