• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 22:23

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u cijeloj zemlji, a i van granica.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je čestitku u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Na današnji dan 1992. godine izjasnili smo se za Bosnu i Hercegovinu državu Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive. Stoga neka i ovaj Dan neovisnosti bude podsjetnik za naše zajedničko djelovanje i predanost izgradnji bolje, sigurnije, prosperitetnije države jednakopravnih konstitutivnih naroda i drugih građana. Danas, 32 godine poslije, čvrsto smo uvjereni u uspjeh BiH na europskom putu i iščekujemo službeno otvaranje pregovora BiH s EU", poručila je Krišto.


Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Tuzli je obilježen odavanjem poštovanja i polaganjem cvijeća na ceremonijalnom platou Slana Banja. Delegacije Tuzlanskog kantona, grada Tuzle, boračkih udruženja i nevladinih organizacija položili su cvijeće na spomen obilježjima tuzlanskim jedinicama u odbrani Bosne i Hercegovine u minulom ratu, spomeniku partizanskim brigadama, spomeniku zlatnim ljiljanima i spomeniku civilnim žrtvama rata.

U Narodnom pozorištu Tuzla gradsko vijeće Tuzle je održalo svečanu sjednicu u povodu Dana nezavisnosti BiH.


Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Unsko-sanskom kantonu. Tradicionalno, državne zastave istaknute su u svim opštinama i gradovima, a predstavnici vlasti položili su cvijeće na spomen obilježja i mezarja te tako odali počast onima koji su se borili za njenu opstojnost i nezavisnost. 

Također, dan ranije je održana i svečana sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj je istaknuto kako je budućnost ono na čemu treba istrajati, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.


Podizanjem državne zastave na jarbol visok 12 metara, na popularnom goraždanskom izletištu Gubavica, Gradska uprava Goražda jutros je građanima čestitala 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Iz herojskog grada Goražda na ovaj način želimo čestitati Dan nezavisnosti svim Bosancima i Hercegovcima. Danas smo ispunili obećanje koje smo dali mlađim generacijama na čiju je inicijativu ovo izletište i uređeno", kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

U Zenici je organizovan defile povodom dana nezavisnosti. Ove godine, kao godinu ranije Udruženje BOSANSKA ČAST Zenica određeno je za nosioca aktivnosti na manifestaciji obilježavanja dana nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, a naš paraplivač i reprezentativac BiH Ismail Zulfić predvodi defile.

Brojne delegacije položile su cvijeće i vijence na Spomen-obilježju Vječna vatra, u Sarajevu, povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

 

  • BHRT
  • 01.03.2024 - 11:49

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI