• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    17 °C
  • Četvrtak, 23.09.2021 - 12:03
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Obilježen Dan branilaca Bihaća

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća Bihać i polaganjem cvijeća na spomeniku braniocima/oslobodiocima grada, mezarju Humci, katoličkom groblju Žegar i mezarju dr. Irfana Ljubijankića, danas je obilježen Dan branilaca Bihaća. I ove godine predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, te građani prisjetili su se 29. godina poslije, jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani Bihaća kada su branioci Bihaća uspjeli već u prvom napadu na grad zarobiti neprijateljski tenk i PRAGU-u, te odbiti pješački napad koji je za cilj imao zauzimanje Bihaća.

U prisustvu ratnih komandanata i boraca Petog korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije, prisutnima su se obratili bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, predsjedavajući GV Bihać Zulfikar Handukić , ministar za boračka pitanja USK-a Samir Jašaragić , te ratni komandanti Senad Šarganović i Franjo Grgić.

Oni su u svojim obraćanjima istakli da je 16. juni 1992. godine bio presudni trenutak u odbrani grada tokom 1201 dan opsade, dodavši da su branioci agresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH.

„ Ovo je dan koji budi emocije i sjećanja na časne dane borbe za slobodu i državu Bosnu i Hercegovinu. Ponosim se pripadnicima  Petog korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije koji su branili ovaj grad  svih 1201 dan opsade i kasnije oslobađali našu domovinu. O njima trebamo pričati, pisati knjige, pričati o tom vremenu i danima kada smo bili jedinstveni i imali samo jedan cilj, odbranu i oslobođenje države Bosne i Hercegovine. Danas u miru 29. godina kasnije, imamo opet jedan cilj. Razvoj našeg grada je zajednički interes i cilj oko kojeg se moramo ujediniti. Realizacijom brojnih projekata u našem gradu u miru se borimo za Bihać i njegov još jači položaj kao administrativnog, kulturnog i sportskog centra Unsko-sanskog kantona „ - kazao je u svom obraćanju Zulfikar Handukić, predsjedavajući GV Bihać. 

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da je herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać.

„Mi smo kao narod pokazali koliko volimo svoj grad i državu Bosnu i Hercegovinu ne samo tog 16. juna 1992. godine, već i stoljećima ranije, boreći se kroz historiju za njen opstanak. To smo činili časno i pošteno, ali i odlučno da nikada više ne budemo žrtve  i ne dozvolimo stradanja našeg naroda“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjoj svečanoj sjednici shodno ranijoj odluci GV Bihać uručene su i plakete branilaca-oslobodilaca Bihaća za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Plaketa branilaca-oslobodilaca Bihaća dobili su: Nisvet Tutić - posthumno, Sead  Ćehajić – posthumno, Marko Veljača, Isak Pečenković, Božo Marjanović, Ekrem Čavkić, Mirhad Čelebić, Nijaz Korčić, Besim Dizdarić, Atif Hrnjić, Fuad Malkoč,  Nedin Veladžić,  Ale Dulić,  Huse Kovačević, Rasim Fileković  i Mirsad Kozlica.

  • Radio Bihać
  • 16.06.2021 - 14:33

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI