• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 00:59

Obilježen Međunarodni dan učitelja

Primanja prosvjetnih radnika izjednačiti sa primanjima državnih službenika

Zehra Hadžić i Samir Fajić

Povodom Međunarodnog dana učitelja, danas je u Bihaću održana svečana sjednica sindikata obrazovanja. Predstavnici sindikata kažu da su se nadali da će do ovog dana sa Vladom USK biti potpisan i kolektivni ugovor za prosvjetne radnike, ali to se nije dogodilo.

Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja i Samir Fajić, predsjednik Sinidkata srednjeg obrazovanja USK, ističu da rad prosvjetnih radnika nije dovoljno plaćen. I pored toga što je učiteljska struka potcijenjena u svakom smislu, Amra Ćehajić kaže da nikad nije ni razmišljala o nekom drugom pozivu. Penzionisana prosvjetna radnica Šaza Ibradžić kaže da je učiteljski posao zahtjevan i odgovoran i da sa sobom nosi mnogo teških tereta, te da je sretna što je znanjem obradovala mlade glavice koje su ga bile željne.

Kako su istaknuli iz sindikata, prosvjetni radnici ne traže ništa drugo nego da se njihova primanja izjednače sa primanjima državnih službenika iz posljednjeg ili pretposljednjeg platnog razreda u organima uprave.

  • Radio Bihać
  • 05.10.2017 - 14:51

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI