• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 06:26

Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

Mještani Ljutočke doline zajedno sa predstavnicima Grada Bihaća i Vlade USK u sklopu manifestacije „Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“, obilježili su tužnu godišnjicu stradanja Bošnjaka Ljutočke doline. Posjete spomen obilježju i masovnoj grobnici Bezdana, šehidskom mezarju Duliba, te šehidskim spomen obilježjima u Kulen Vakufu i Orašcu i ove godine bile su prilika da se članovi ubijenih i svi prisutni građani prisjete žrtava genocida u Ljutočkoj dolini, ali i porazne činjenice da za stravične zločine dosad niko od naredbodavaca nije odgovarao.

Tužnoj godišnjici prisustvovali su i Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji su istakli da zločini koji su počinjeni nad stanovnicima Ljutočke doline moraju biti trajna opomena da se više nikada zločin ne dogodi.

Jama  Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 83 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 01.09.1997. godine. Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 03.10.1997.godine. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.

  • Radio Bihać
  • 11.06.2019 - 15:14

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO