• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 22:49

Obilježena 31. godišnjica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać

Ponovljeno je kako su u odbrambeno – oslobodilačkom ratu poginula 72 pripadnika HVO-a regije Bihać, 250 ih je ranjeno, a tri pripadnika se još uvijek vode kao nestali., ...

Nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać obilježili su danas 31. godišnjicu  osnivanja. U odavanju počasti poginulim saborcima na Centralnom spomen - obilježju braniocima Bihaća i katoličkom groblju Križ u Žegaru, pridružili su im se nekadašnji pripadnici Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici gradske i kantonalne vlasti. 

"Kao što uvijek ističem, naša obaveza je da ne dopustimo zaboravljanje nijednog učesnika u časnoj borbi za obranu našeg grada. Ponosni smo na sve ono što smo u periodu od 1992. do 1995. godine uradili zajedno sa Petim korpusom Armije Republike BiH. Prvenstveno se sjećamo onih kojih su dali najviše u odbrani Bihaća i Bosne i Hercegovine, svoje živote", izjavio je jedan od zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać Franjo Grgić.

Ponovljeno je kako su u odbrambeno – oslobodilačkom ratu poginula 72 pripadnika HVO-a regije Bihać, 250 ih je ranjeno, a tri pripadnika se još uvijek vode kao nestali.

S ponosom se uvijek ističe zajednička borba i brojne uspješne vojne operacije sa pripadnicima Petog korpusa i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"To je samo pokazatelj da Bihać i Unsko-sanski kanton nisu primjer suživota, nego zajedničkog života i međusobnog uvažavanja", riječi su premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić istakao je važnost potvrđivanja te činjenice i 31 godinu kasnije.

"Hrvatsko vijeće obrane je zajedno sa Armijom Republike Bosne i Hercegovine uradilo mnogo u očuvanju i odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga, ali i pokazalo da ljudi na ovim prostorima oduvijek žive zajedno, u poštovanju i solidarnosti. Sa zadovoljstvom ističem da je to i danas potvrđeno", dodao je gradonačelnik Sedić.

Obilježavanje godišnjice nastavljeno je svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnika HVO-a, te prigodnom akademijom.

 

  • Radio Bihać
  • 25.05.2023 - 12:25

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI