• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 18.04.2024 - 19:56

Odavanje poštovanja žrtvama ratnog zločina u dolini Sane Prvim biciklističkim maratonom "Bihać - Prijedor"

Prvi  biciklistički maraton "Bihać - Prijedor" kojim se odaje poštovanje žrtvama zločina iz 1992. godine u dolini rijeke Sane, startao je u 12 sati sa Gradskog trga u Bihaću. Sa biciklistima iz Bihaća krenulo je i nekoliko članova biciklističkih klubova iz Kozarca, Bugojna i Velike Kladuše, dok će im se na putu do Memorijalnog centra "Kamičani" pridružiti i biciklisti iz Cazina, Bosanske Krupe, Bužima i Sanskog Mosta.

"U isto vrijeme kad i mi, krenuli su i biciklisti iz drugih gradova našeg kantona. Zajedničku pauzu i formiranje jedinstvene biciklističke povorke napravit ćemo u Bosanskoj Otoci, tako da bi u Kozarac u poslijedpodnevnim satima trebala stići grupa od pedesetak biciklista. Želimo poslati poruku mira, podsjetiti na ono što ne želimo da se više ikada ponovi i pokloniti se svim žrtvama zločina u Prijedoru 1992. godine", kazao je predsjednik Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća Ermin Lipović.

Već je ranije najavljeno i kako ovogodišnja kolona sa posmrtnim ostacima zbog stavljanja pijeteta žrtvama, neće ići direktno od Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru "Kamičani", nego će prethodno proći kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu i Bosanski Novi (Novi Grad). Tako će građani svih ovih gradova danas imati priliku odati poštovanje svim žrtvama ratnog zločina u Prijedoru.

Kolektivna šehidska dženaza bit će klanjana u utorak, 20. jula, s početkom u 12 sati. Ove godine će se ukopati 12 žrtava, te još jednom podsjetiti na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

 

  • Radio Bihać
  • 19.07.2021 - 14:22

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI