• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    13 °C
  • Nedjelja, 16.05.2021 - 23:01
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Održana konferencija „Od klimatskog plana do akcije“

UNDP u 2021. godini nastavio pružati podršku jedinicama lokalne samouprave u BiH

 

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini kroz projekte koje finansiraju Zeleni klimatski fond (GCF) i Globalni fond za životnu sredinu (GEF), nastavlja i u 2021. godini pružati podršku u implementaciji Akcionih planova održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama, razvijenih za 37 partnerskih jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi jučer je održana konferencija " Od klimatskog plana do akcije" na kojoj je učestvovao i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća koji je govorio o dobrim praksama u ublažavanju klimatskih promjena, te važnosti prilagođavanja klimatskim promjenama, aktivnostima koje se trenutno poduzimaju i planiraju poduzeti u Gradu Bihaću.

“Glavni fokus našeg djelovanja jeste bilo uključivanje u implementaciju  projekta „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“ koji je finansiran od strane Švicarske agencija za razvoj i saradnju. Zahvaljujući ovom izuzetnom projektu, mi smo kroz Sistem za analizu rizika od katastrofa – DRAS (Disaster Risk Analysis System), koji je ustupljen gradu Bihać od strane Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) kroz implementaciju, dobili sve one potrebne informacije o opasnostima koje donose moguće velike poplave, a ta informacija sada je dostupana I građanima. Kroz projekat ćemo i dodatno obučiti sve one učesnike u lancu intervencije nakon poplava, a riječ je o oblasti zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, socijalne zaštite I civilne zaštite” -istakao je gradonačelnik Fazlić.

Priprema SECAP/a se realizuje u okviru projekata "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljika" i „Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja" (URBANLED), koji se realizuju u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, Federalnim ministarstvom za okoliš i turizam, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP) ključni je dokument koji definira načine pomoću kojih će jedinice lokalne samouprave ostvariti svoje ciljeve u oblasti ublažavanja efekata i prilagođavanja klimatskim promjenama; sve u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova za 40% do 2030. godine.

 

  • bihac.org / Radio Bihać
  • 28.04.2021 - 10:22
  • 71

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO