• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 01.03.2024 - 19:42

Osuđeni slavonski tajkun pobjegao u BiH da izbjegne zatvor

Tomislav Opačak, pravomoćno osuđeni slavonski poduzetnik, potražio je zaklon u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornik Županijskog suda u Slavonskom Brodu Nenad Vlašić Telegramu je potvrdio da je sudac Mirko Svirčević 22. decembra prošle godine poslao obavijest Opačku da se 8. januara javi za izdržavanje osmomjesečne zatvorske kazne u kaznionicu u Požegi. Uprava za zatvorski sistem 9. januara obavijestila je sud da se on nije javio na izdržavanje kazne, a 11. januara Policijska uprava Brodsko-posavska tražila ga je na adresi njegova boravišta u više navrata, ali ga nije pronašla.

Telegram doznaje kako je Opačak, inače brat nezavisne saborske zastupnice Marine Opačak Bilić, u međuvremenu pobjegao u BiH u mjesto Bijelo Brdo, nedaleko od Dervente, gdje njegov otac ima kuću.

Telegram je objavio i fotografiju Opačka i njegove supruge snimljenu u jednom restoranu u Derventi prije nekoliko dana. Nije poznato zbog kojeg je tačno djela pozvan na izdržavanje kazne.


Niz optužnica

U julu prošle godine sklopio je nagodbu s USKOK-om nakon što je, s još dvojicom muškaraca, bio uhapšen zbog prijetnji i iznuđivanja Veselka Lovrića (19), zaposlenika njegove kompanije Poduzeće za ceste d.o.o. iz Slavonskog Broda. Zbog toga je bio u istražnom zatvoru u Remetincu do 12. oktobra prošle godine.

Početkom 2022. godine, Opačak je nepravomoćno osuđen na godinu dana bezuslovnog zatvora, jer ga je Općinsko državno odvjetništvo teretilo za prijevaru prilikom kupovine kontrolnog paketa dionica građevinske kompanije Ragusa. Na fotografiji iz restorana u Derventi nalazi se i poduzetnik Nikola Mostarkić, koji je za navedeno nedjelo bio optužen zajedno s Opačkom.

Prije dvije godine Opačak je osuđen i zbog krađe kontejnera koji je kasnije donirao na Baniju.

Prijetio Duspari i Hedlu, zaposlio Josipu Rimac

Krajem 2021. godine Općinski sud u Slavonskom Brodu Opačka je pak osudio uslovno na sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine zbog prijetnji gradonačelniku Slavonskog Broda, Mirku Duspari.

Za isto kazneno djelo Opačak je bio kažnjavan i 2012. godine. Opačak je prijetio i Telegramovom Dragi Hedlu nakon objave članka o kompaniji njegove sestre – ujedno najveće donatorice predsjedničke kampanje Zorana Milanovića.

U jednom trenutku je u porodičnim kompanijama koje obavljaju poslove u cestogradnji zaposlio USKOK-ove osumnjičenike bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Požege Darka Puljašića i bivšu HDZ-ovu državnu sekretaricu u ministarstvu uprave Josipu Rimac.

 

  • Vijesti.ba
  • 12.02.2024 - 17:00

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI