• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 12:01

Otvorena nova zgrada Nogometnog saveza BiH

U rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uložena 3,5 miliona maraka, ...

U Sarajevu je jučer, u prisustvu velikog broja zvanica iz svjetskog, europskog i regionalnog nogometa, svečano otvarena nove zgrade administrativnog centra Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Zgradu su prigodnim govorom i otkrivanjem postumenta su otvorili predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić i Aleksander Čeferin, predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA).  

Brojne zvanice iz regiona

"Pozdravio bih sve zvanice u ime NSBiH. Tu smo da obilježio još jedan naših uspjeha. Na početku je ideja otvaranja zgrade bila ludost, a danas realnost. Neka tišina postoji danas, a mi smo uspjeh ostvarili i plasmanom u Diviziju A. Osvojili smo još jedan vrh, želim se zahvaliti svima na projektu bez kojih ne bismo uspjeli", kazao je Begić i nastavio:

"Hvala mojim saradnicima iz Izvršnog odbora koji su i teškim vremenima bili uz nas, kao i svim prijateljima. Hvala i kritičarima koji su nam postavljali prepreke, hvala im što su izašli iz NSBiH i naših života".

On se posebno zahvalio predsjednicima nacionalnih saveza, vnjih 11 koji su bili u Sarajevu, i oni su "dokazu daNSBiH  ima mnogo prijatelja".

"Podršk od FIFA-e i UEFA-e nam mnogo znači. Oni su nam otkrili da postoji ljubav i da nas neće ostaviti. Aleksandre, hvala vam što ste ušli u naše živote i učinili ga ljepšim", kazao je Begić, koji sje naglasio da "Kuća nogometa ostaje kao svjetionik, koji će biti vodilja budućim mladim generacijama".

Čeferin je rekao da ima mnogo papira, poput Begića, ali da neće duži kod svog govora:

"Privilegija mi je da sam ovdje s vama. Drago mi je što će BiH biti bogatija za jedan lijep sportski objekt. Ovim svečanim ciljem je ispunjen važan projekt NSBiH, koji će biti vodilja svim igračima BiH. Svijet se divi uspjehu vaših nogometaša. Svijet se divi Edinu Džeku i Miralem Pjanić. Džeko golove daje od šale, a Pjaniću se Ronaldo sklanja kod izvođenja slobodnog udaraca.

Malo je saveza u svijetu imalo težak start kao NSBiH, ali ste opet uhvatili korak za elitnom. Imate sjajne ljude koji vole nogomet, na čelu s mojim prijateljem Dinom Begićem. Uspjeh nije stigao preko noći, posebno imate mlade selekcije koji su sjajni. Lideri ste u organiziranju turnira za mlade", kazao je Čeferin.

On je podvukao da "potvrda kvalitetnog rada je da su kadeti igrali tri puta zaredom završnicu turnirima do 17 godina.

"Imate talent, trenere, ali lošu infrastrukturu. Ovo je veliki problem za razvoj nogometa u BiH. Imao sam garancije odgovornih, ali svi trebate raditi kao tim, i savez, i treneri, igrali, ali i država. UEFA će ostati pouzdan partner NSBiH i naši naredni projekti bit će usmjereni na razvoju infrastrukture. Mladi više ne igraju ulici, ako žele razvoj. Bitni su i gledatelji, fudbal se igra zbog njih i igrača. Oni trebaju da na dobrim stadionima uživaju u sjajnim izdanjima igrača. Hvala i sretno", kazao je Čeferin. 

Među brojnim zvanicama iz inozemstva najbrojnije delegacije imali su Europska nogometna asocijacija (UEFA) i Fudbalski savez Srbije (FSS).

Delegaciju UEFA-e,osim predsjednika Aleksander Čeferina, u Sarajevu predvodili šef kabineta Luka Zajc, te Zoran Laković, direktor za nacionalne asocijacije, kao i Thierry Favre, šef za razvoj nacionalnih asocijacija UEFA-e, inače, veliki prijatelj čelnih ljudi NSBiH.

Svjetsku nogometnu asocijaciju (FIFA) predstavljao je Bjorn Vassallo, direktor europskih članica u FIFA-i, a na svečanosti je bio i Armando Duke, predsjednik Nogometnog saveza Albanije, kao i Agim Ademi, predsjednik Nogometnog saveza Kosova.

Svečanosti otvaranja zgrade NSBiH u sarajevskoj općini Novi Grad prisustvovali su i aktuelni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kao i UEFA-u, i Fudbalski savez Srbije činila je četveročlana delegacija, u sastavu predsjednik Slaviša Kokeza, generalni sekretar Jovan Šurbatović, Tomislav Karadžić i Ivan Čurković. Od ostalih prijatelja NSBiH iz regiona bili su Damir Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i Ivančica Sudac, šef međunarodnog odjela HNS-a.

Prvi čovjek HNS-a Davor Šuker nije najavljen, ali je na svečanost u Sarajevo stigla tročlana delegacija Fudbalskog saveza Crne Gore - Dejan Savićević, predsjednik, Momir Đurđevac, generalni sekretar i Milovan Đukanović, sekretar za međunarodne odnose. Prisutni su bili i  Muamed Sejdini, potpredsjednik Nogometnog saveza Makedonije i Filip Popovski, generalni sekretar.

Zgrada kupljena na aukciji

Osim njih stigli su i Radenko Mijatović,predsjednik, Martin Koželj, generalni sekretar i počasni predsjednik FS Slovenije Rudi Zavrl, kao i Yardimci Servet, potpredsjednik, i Kardas Kadir, generalni sekretar Nogometnog saveza Turske.

Nova administrativna zgrade NSBiH se nalazi na Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu. Svjedočili smo prilikom otvaranja da je riječ o modernoj zgradi Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, čija je vrijednost 10 miliona maraka i koja će, vjerujemo, “zadovoljavati sve kriterije” prema standardima Europskenogometne asocijacije (UEFA) i Svjetske nogometne asocijacije (FIFA).

Podjstimo, kompletan projekt koštao je 10 miliona maraka, od toga je NSBiH platio 6,5 miliona za zgradu. Konkretno, kupljena je na sudskoj aukciji za 6,1 milion, a potom je NSBiH platio 400.000 maraka poreza. U rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uložena su 3,5 miliona maraka.

  • radiosarajevo.ba / Radio Bihać
  • 23.11.2018 - 13:07

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI