• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    29 °C
  • Srijeda, 25.05.2022 - 15:15

Parlament Albanije će 11. jula održati posebnu sjednicu o Srebrenici

Parlament Albanije će 11. jula ove godine održati posebnu sjednicu povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici 1995. godine.

Ovu informaciju na Tviteru je potvrdio predsjedavajući poslaničke grupe vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije Taulant Bala.

"Parlament Albanije će 11. jula 2022. održati posebnu sjednicu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Stojimo uz porodice onih koji su izgubili svoje najmilije i uz one koji traže pravdu u njihovo ime", napisao je Bala.

Balla je podsjetio da su Ujedinjene nacije (UN) "masakr u Srebrenici opisale kao 'najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata'".

"Ubistva u Srebrenici su i Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju klasificirali kao genocid", podsjetio je Balla.

Podsjećamo, albanski parlament odbio je jučer zahtjev pojedinih opozicionih poslanika o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici.

Premijer Albanije Edi Rama jučer je negirao medijske navode da je albanski parlament glasao protiv usvajanja rezolucije o priznavanju genocida u Srebenici.

"Podvlačim da parlament Albanije nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbilo da u skupštinsku proceduru stavi dokument", napisao je Rama na Tviteru.

  • bhrt.ba
  • 13.05.2022 - 09:13

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI