• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -1 °C
  • Petak, 03.12.2021 - 17:03
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Plenković: Podržavamo proces proširenja EU na susjede, BiH treba pravičan izborni zakon

Andrej Plenković

Hrvatska podržava proces proširenja EU na susjedne zemlje, rekao je jučer premijer Hrvatske Andrej Plenković u Sloveniji i upozorio da se bez jasne poruke jugoistoku Evrope o evropskoj perspektivi otvara prostor za druge globalne sile na tom prostoru.

"Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Mi podržavamo evropsku perspektivu, proces proširenja EU na nama susjedne zemlje. Smatramo da je to izrazito važno i da tu poruku trebamo snažno poslati i danas", rekao je Plenković novinarima uoči neformalne radne večere s kolegama iz EU.

Dodao je da će deklaracija sadržavati termine poput evropska perspektiva i proces proširenja, ali kaže da "nije realno očekivati" da će se u njoj navesti i vremenski okvir ulaska tih zemalja u EU.

Naime, slovensko predsjedavanje Vijećem EU predložilo je da se u deklaraciji navede da EU treba biti spremna za primanje svih zemalja Zapadnog Balkana najkasnije do 2030. godine.

Tome se u prvom redu protive zemlje Zapadne Evrope, ali je dobro da se pokreće pitanje o vremenskom okviru, kaže Plenković.

Uz podršku na njihovom putu prema članstvu u EU, Plenković ističe da je pred tim zemljama još puno posla.

"Nije ovo skup zemalja gdje je sve fenomenalno pa da ide kao da je ulje u 'mašini' i da se ništa ne čuje, to nije baš tako. Treba tu još puno raditi, a mi ćemo se truditi da to bude što brže i što bolje", istakao je Plenković koji je učestvovao i na sastanku Evropske narodne stranke.

On je ocijenio da je dobro što je došlo do deeskalacije situacije između Beograda i Prištine i najavio da će se sutra kratko vidjeti i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poručio je da "nije primjereno niti normalno" da se blokira početak pregovora Sjevernoj Makedoniji, naročito pošto je riješila spor o imenu s Grčkom i postala članica NATO-a.

Komentarišući stanje u BiH, ponovio je poziciju Hrvatske da legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda treba da se reflektuje i kroz pravičan izborni zakon u najvišim predstavničkim tijelima BiH, odnosno kroz Predsjedništvo.

  • klix.ba
  • 06.10.2021 - 10:51

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO