• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 01.03.2024 - 18:41

Počela akcija deminiranja aerodroma Željava

Pripadnici Oružanih snaga BiH i Centra za uklanjanje mina u BiH – BH MAK jučer su započeli deminiranje prostora nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava. Veličina sumnjivo minski opasne površine je oko 2 miliona metara kvadratnih.

„Miniska situacija je izuzetno teška iz razloga što su na ovom području minska polja postavljana od strane Jugoslovenske narodne armije, Vojske Republike Srpske, Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH. Iskoristio bih priliku da pozovem sve bivše borce, lovce i lokalno stanovništvo koji su bili na ovom području da nam jave ako imaju neku informaciju o minskim poljima“, rekao je Aladin Bajraktarević, šef Reginalnog ureda Centra za uklanjanje mina u BiH.

U deminiranju učestvuju dva manuelna tima Oružanih snaga BiH, a planirana je upotreba mašine i pasa za otkrivanje eksploziva.

Prostor se nalazi na samoj granici BiH i Hrvatske tako da ćemo kad završimo ovaj projekt imati čisto područje za kontrolu granice BiH a Grad Bihać planira da na ovom prostoru razvija sportsko turističke aktivnosti“, kazao je Bajraktarević.

Akcija deminiranja bivšeg aerodroma Željava trajat će do druge polovine 2024. godine, do kad će trajati i jučer započeta slična akcija na području Bosanske Otoke. Oružane snage BiH i Regionalni ured Centra za uklanjanje mina u BiH na području Nacionalnog parka Una već dvije godine rade na tehničkom izviđanju i čišćenju minski sumnjivog područja. Ova akcija bi se trebala završiti do kraja ove godine. Inače, u Unsko-sanskom kantonu minama je pokriveno područja još 86 miliona metara kvadratnih.

  • Radio Bihać
  • 14.03.2023 - 13:19

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI