• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 07:36

Počela ekshumacija posmrtnih ostataka pronađenih na Stupu u Sarajevu

Pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području naselja Stup u Sarajevu provodi se ekshumacija posmrtnih ostataka koje su pronašli radnici tokom rekonstrukcije tramvajske pruge.

Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokaciji gdje koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 Navedeni posmrtni ostaci pronađeni su prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge, nakon čega su radovi obustavljeni, lokacija osigurana, te je Tužilaštvo BiH zatražilo od Suda BiH izdavanje naredbe za ekshumaciju na navedenom lokalitetu.

Nakon što posmrtni ostaci budu ekshumirani, bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu, radi utvrđivanja porijekla posmrtnih ostataka, te utvrđivanja identiteta putem DNK analize.

Na ekshumaciji je bio prisutan ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a KS koji su osiguravali lokaciju.

Uposlenici Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH, navodi se u saopćenju.

  • bhrt.ba
  • 24.11.2021 - 14:54

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI