• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 18:54

Policija Luksemburga pretresa kuću Jasmina Mulahusića, radikalnog bota SDA

Pretres Mulahusićeve luksuzne kuće dio je kompleksnih istražnih aktivnosti koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH, budući da je on evidentiran i od istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada s ciljem sprječavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti

Postupajući po zahtjevu za međunarodnu pravnu pomoć, tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, partnerske institucije Velikog vojvodstva Luksemburg, vrše pretrese objekata koji koristi osoba koja je pod istragom Tužilaštva BiH.

Osumnjičena osoba pod istragom je Tužilaštva BiH, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH.

Također, protiv navedenog osumnjičenog, u proteklom periodu zaprimljene su i prijave određenih novinarskih udruženja u BiH.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se partnerskim institucijama Luksemburga i EU, na pomoći i asistenciju u ovom krivičnom predmetu.

Kako javlja InfoRadar, Luksemburška policija jutros je počela pretres kuće u kojoj živi radikalni SDA-ov bot Jasmin Mulahusić.

Kako saznaje pomenuti portal, policija izuzima Mulahusićeve kompjutere, tablete, telefone, provjerava transakcije novca i račune u bankama, te traži i druge veze važne za predmet koji protiv Mulahusića vodi Tužilaštvo BiH pred državnim Sudom.

Svoje internet „akcije“ Mulahusić provodi iz luksuzne kuće locirane u naselju u kojem žive imućni ljudi u gradiću Bertingenu na jugu Luksemburga u kojoj Mulahusić živi sa dvanaestočlanom porodicom.

Saznaje se da pretresu prisustvuju i predstavnici tužilaštva iz Luksemburga, odnosno Tužilaštva BiH, koji u ovom predmetu usko surađuju.

Posebno interesantno je da će Mulahusić biti saslušan i o sadržaju nedavnih posjeta i susreta s njim čelnika SDA Bakira Izetbegovića i premijera FBiH Fadila Novalića prilikom njihove turneje po zapadnoj Evropi tokom koje su lobirali za glasove bošnjačke dijaspore za izbore 2022.

Podsjećamo, početkom septembra ove godine državno Tužilaštvo zatražilo je određivanje mjere pritvora za državljanina Luksemburga Jasmina Mulahusića uhapšenog 4. septembra na graničnom prijelazu Bosanski Brod.

Tri dana kasnije, Sud Bosne i Hercegovine, kojim rukovodi sudija Ranko Debevec, u medijskim izveštajima često dovođen u vezu sa SDA, pustio je Mulahusića na slobodu, bez određivanja mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH Mulahusića tereti da je „u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini”.

Tužilaštvo BiH je do sada saslušalo mnoge svjedoke – žrtve Mulahusićevih montaža i targetiranja, među kojima su i novinari. Osim Mulahusića, Tužilaštvo provjerava i sve druge osobe koje na društvenim mrežama javno vrijeđaju i targetiraju novinare, a povezane su s njim.

Kako saznajemo, pretres Mulahusićeve luksuzne kuće dio je kompleksnih istražnih aktivnosti koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH, budući da je on evidentiran i od istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada s ciljem sprječavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti.

Iz Tužilaštva BiH su ranije naveli da je Mulahusić već bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, te da se dovodi u vezu s „osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama“.

Mulahusić je luksemburški državljanin, porijeklom iz Zavidovića. U Berungenu, kuća Mulahusića se nalazi u kvartu gdje živi imućne porodice. U njegovoj kući žive i roditelji, brat sa suprugom i jednim djetetom, te on sa suprugom i njegovih šestero djece. U kući je registrirana i njegova firma za promet nekretninama koja nema kancelarije, a u posljednje vrijeme ne ostvaruje dobit.

  • fokus.ba
  • 08.12.2021 - 10:32

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI