• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 21:23

Policija upozorava da se u BiH pojavio lažni novac, ima ga i u malim apoenima

Policija Unsko-sanskog kantona upozorila je građane i trgovce da obrate pažnju na novčanice koje koriste s obzirom na to da su se na području Bihaća, Bosanske Krupe i Velike Kladuše pojavili falsifikati.

Pripadnici policije tragaju za više nepoznatih osoba koje su osumnjičene da su u proteklim sedmicama u platnom prometu upotrebljavali takozvani "filmski novac" u apoenima od 10, 20, 50 i 100 maraka na području Bihaća, Bosanske Krupe i Velike Kladuše.

Portparol MUP-a USK Adnan Beganović je za Klix.ba kazao da je istraga u toku i da se odvija po naredbi Tužilaštva BiH, a da se pomenute osobe terete za krivično djelo krivotvorenja novca.

Navodi se kako sporne novčanice izgledom autentično odgovaraju legalnima, koje se koriste u prometu, s tim da je na njima, u lijevom donjem uglu s jedne strane napisano da se radi o lažnom novcu, a s druge da se radi o novcu koji je za upotrebu na filmu.

Navodi se kako su upozorenja napisana sitnim slovima, što može zavarati sve one koji ne obrate dovoljnu pažnju.

"Način stavljanja u promet predmetnih novčanica identičan je u svim slučajevima kojom prilikom su nepoznata lica, iskorištavajući autentičnost novčanice i nepažnju službenika javnih i privatnih poslovnih subjekata, usljed nedostatka uređaja za kontrolu ispravnosti novčanica, takve novčanice stavljali u promet. Ovom prilikom pozivamo građane na pojačani oprez i dodatne provjere prilikom priomopredaje novca, te da svaku sumnju odmah prijave najbližoj policijskoj stanici", zaključuju iz policije.

  • klix.ba
  • 18.01.2022 - 13:15

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI