• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 15:18

Politički krah Dodika i Čovića pred EU: Napadali BiH, pa otkrili rusko lice

Milorad Dodik i Dragan Čović jučer su koordinirano istupili na raspravi o BiH na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Briselu i doživjeli novi debakl.

To je izgleda već postala praksa, s obzirom da su sličnu sudbinu doživjeli na diskusiji Vijeća sigurnosti UN održanoj u novembru 2020. godine povodom 25 godina Dejtona. Podsjetimo, Dodik i Čović tada su se odazvali pozivu Rusije koju su zapadne zemlje iskritikovale jer je na raspravu pozvala "predstavnike naroda", a ne predstavnike institucija BiH.

Ukratko, kada god se Dodik i Čović skupa pojave pred međunarodnim zvaničnicima, iako nehtijući urade dobru stvar za Bosnu i Hercegovinu.

Već sama činjenica da se u pred Evropskim parlamentom, baš kao i u Vijeću sigurnosti našao na istoj strani sa Dodikom, po sebi je debakl i blamaža za Čovića. Uočio je to i njemački zastupnik Michael Gahler.

- Gospodine Čoviću, hvala Vam što ste u ime Bosne i Hercegovine osudili napad na Ukrajinu, ali šta očekujete za Hrvate u Bosni i Hercegovini kada ste tako tijesno povezani sa gospodinom Dodikom, a koji je povezan sa Putinom na taj način. Kada vidim kako žive preostali Hrvati u Republici Srpsko i koliko ih se malo vratilo, pa to bi samo bio razlog za distanciranje, poručio je Gahler lideru HDZ-a.

Dodik i Čović u svojim su istupima iznijeli tvrdnje kako Bošnjaci žele muslimansku, odnosno islamsku državu, što potvrdiće kasnije diskusije, uopće nije dojmilo predstavnike Evropske unije. Naime, Dodik i Čović su potpuno promašili temu pokušavajući izbjeći onu njima neugodnu - štetni ruski uticaj i opasnosti koje predstavlja za BiH. A upravo je na tome bio fokus rasprave u Evropskom parlamentu i upravo su takvim nastupom Dodik i Čović tek još jednom potvrdili zašto su označeni proruskim eksponentima u BiH.

Predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo France upozorio da se Ruski uticaj  ne može ignorirati i mora se brže djelovati.

Napominje da Putina zanimaju sukobi, a zona interesa za njega je zapadni Balkan i samim tim i Bosna i Hercegovina dok etnonacionalizam u BiH sve više jača.

Nakon njega na sjednici se obratio stalni izvjestilac AFET-a Paulo Rangel koji pozvao  bh. entitet Republiku Srpsku da jasno osudi razarajuću agresiju Rusije na Ukrajinu jer Putinov režim nije režim kojim se može vjerovati budući da se on zanima samo za destabilizaciju Evrope i zemalja zapadnog Balkana.

Da ruska agresija na Ukrajinu podcrtava obavezu Evropske unije da se zaustavi ruski uticaj u njihovom susjedstvu jasno je danas dala do znanja članica Evropskog parlamenta Tineke Strik, dodajući da se ne može sarađivati s političarima koji podržavaju Putina. Pozvala je stoga Dodika da prekine svoje veze s Kremljem i jasno osudi invaziju Rusije te iskoristi ovaj sastanak za nedvojbenu osudu takve agresije na suverenu državu Ukrajinu.

-  Pozivam vas da ne koristite takvu retoriku prema Bošnjacima, pozivam i Čovića da se distancira od Dodika sve dok on jasno ne osudi rusku agresiju - kazala je Strik, dodajući da su Dodikovi koraci ka secesiji potpuno neprihvatljivi jer ugrožavaju teritorijalni integritet BiH.

Nasuprot primitivnih istupa Dodika i Čovića pred EU zastupnicima, istupi članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića obilovali su argumentima. Jedan korisnik twittera primjetiće da dok su posljednja dvojica pričali o ustavu ljudskim pravima, vrijednostima i Ukranijini, druga dvojica pričaju budalaštine kroz koje provlače rasističke opaske o svojim sugrađanima.

Najbolje je to ilustrovala situacija nakon što je Džaferović završio sa svojim govorom, a Dodik nije mogao sakriti bijes, te je progunđao i opsovao.

 - Da bi mogli zaje*avati Srbe - promumljao je Dodik, nakon što je Džaferović po završetku obraćanja rekao kako je potrebno da Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju blisku saradnju.

Tako je još jedan orkestrirani napad dvojca Dodik-Čović na Bosnu i Hercegovinu završio kao potpuni politički krah.

  • vijesti.ba
  • 16.03.2022 - 09:59

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI