• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 20:50

PoMAK: Osuđujemo javno izrečene prijetnje kandidata Abdića kandidatu za gradonačelnika Bihaća Elvedinu Sediću

Oštro osuđujemo prijetnje koje je kandidat Hamdija Abdić u sinoćnjoj debatnoj emisiji RTVUSK-a uputio svom protukandidatu Elvedinu Sediću. Nedopustivo je da se u 21. stoljeću prijeti protukandidatu porukama koje stvaraju osjećaj nelagode i nesigurnosti kod građana te  ugrožavaju ličnu sigurnost kandidata Sedića.

Uz puno uvažavanje ličnosti Hamdije Abdića kao ratnog komandanta i doprinosa  koji je u ratnom periodu pružio našem gradu, smatramo da je takav vid komunikacije u političkom i javnom diskursu apsulutno neprihvatljiv. Upravo zbog toga potvrđuje se tvrdnja da je SDA, kao ozbiljan politički subjekt, morala u utrku za poziciju gradonačeknika ponuditi  kandidata koji je u stanju prihvatiti kritiku i drugačije mišljenje od vlastitog.

Na raniju javnu prijetnju bližeg srodnika Abdića putem Facebooka, gdje je poručio da će Sedića "svezati za šljivu", nismo reagovali. Međutim, nakon što je Abdić lično, u nekoliko navrata zaprijetio svom protukandidatu riječima "znam ja još svašta iz praktičog dijela, pazi da ne bi osjetio" i "mene ljudi znaju svakako, u ovom i onom svijetlu, volio bih da me ti ne upoznaš", smatramo da smo dužni takvo ponašanje javno osuditi, te prijaviti nadležnim organima i CIK-u, u smislu kršenja člana 7.3, stav 1, tačka 7 Izbornog zakona BiH. 

U duhu demokratije, te radi javnosti koju su takve poruke uznemirile, očekujemo javno izvinjenje Abdića i SDA za takvo ponašanje, ostavljajući mogućnost da su te prijetnje irečene u afektu. Ili bi, u suprotnom, građani drugačijeg mišljenja i pogleda od Abdića ipak trebali strahovati? 

 

  • Press služba PoMAK Bihać
  • 01.02.2023 - 12:25

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO