• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 15:39

Poništen konkurs za direktora FUP-a, slijedi novi: Svevlad Hoffman najozbiljniji kandidat

Nezavisni odbor Federacije BiH, kako je Klix.ba i najavio, poništio je konkurs za direktora Federalne uprave policije (FUP) jer se nije prijavio potreban broj kandidata.

Na prvi poziv za poziciju direktora FUP-a prijavili su se trenutni pomoćnik direktora FUP-a Ensad Korman i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman. No, da bi konkurs bio validan potrebna su najmanje tri prijavljena kandidata.

Zakon o policijskim službenicima FBiH je ovu situaciju predvidio, pa je prvi konkurs poništen, a odmah raspisan novi. No, ovaj put će biti dovoljno da se prijavi samo jedan kandidat da bi konkurs bio valjan.

Korman i Hoffman žele biti direktori FUP-a, ali prvi konkurs je već osuđen na propast

Svevlad Hoffman je već najavio da će se ponovo prijaviti na konkurs te da očekuje da on postane prvi čovjek Federalne uprave policije jer ispunjava sve kriterije, a uz to dolazi iz reda Hrvata.

To je bitno iz razloga jer na pozicijama direktora FUP-a i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) ne mogu biti osobe iz reda istog naroda. Podsjetit ćemo da je na čelu FMUP-a Aljoša Čampara (Bošnjak).

Ukoliko se u narednih 15 dana ne prijavi niti jedan drugi policijski službenik iz reda Hrvata, a Aljoša Čampara ostane na funkciji federalnog ministra, Svevlad Hoffman ima veliku šansu da preuzme vodstvo federalne policijske agencije u naredne četiri godine. Naravno, ukoliko politički lobiji opet ne blokiraju proces.

Treba istaći da niti jedan kandidat za direktora FUP-a ne smije u mandatu ispunjavati uslove za penziju i mora imati čin glavnog inspektora.

Federalna uprava policije (FUP) godinama već nema direktora jer zbog opće političke krize na federalnom nivou, koja traje od izbora 2018. godine, između SDA i HDZ-a, do danas nije formiran ni novi saziv Federalne vlade. Zbog toga taj posao danas obavlja Ensad Korman.

Trakavica u vezi s izborom direktora FUP-a došla je i do sudskog procesa jer je prvorangirani Zoran Galić, inače direktor GP BiH, tužio Vladu Federacije BiH. On je, u međuvremenu, odustao od ove pozicije pa se nije ni prijavio na novi konkurs.

U julu prošle godine na sjednici Vlade FBiH je upriličeno glasanje o imenovanju direktora FUP-a, no glasali su samo ministri iz HDZ-a što nije bilo dovoljno. Glasalo se nakon inicijative ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare koji je zatražio poništavanje konkursa za izbor direktora FUP-a s obzirom na to da su od konkursa prošle dvije godine.

Zbog svega navedenog Nezavisni odbor je prvo poništio stari konkurs, a početkom aprila raspisao novi za izbor direktora Federalne uprave policije.

Članovi Nezavisnog odbora su Sead Bardak, Mirko Milićević, Amar Hadžiomerović, Enes Bezdrob, Zdenko Kovač, Branimir Orašanin i Elfada Gutić.

  • klix.ba
  • 29.04.2022 - 10:15

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI