• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 15:17

Porota odlučila: Bivši policajac Derek Chauvin kriv je za ubojstvo Georgea Floyda!

Bivši policajac Derek Chauvin proglašen je krivim na sudu u Minneapolisa za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda koje se dogodilo u maju prošle godine.

Za ovaj zločin predviđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina. Dvanaest porotnika proglasilo ga je krivim prema tri tačke optužnice. Podsjetimo, Floyd je tokom hapšenja molio policiju da mu ne naudi.

Na snimku koji je prikazan na suđenju vidi se da je Chauvin koljenom pritiskao Floydov vrat duže od devet minuta. Ovaj gnusan čin izazvao je revolt afroameričke zajednice u SAD-u, uslijedili su brojni protesti širom zemlje.

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je donošenje presude naglasivši da sada osjeća olakšanje.

„Svima nam je laknulo. Vi ste nevjerojatna porodica. Volio bih biti ondje da vas zagrlim“ - kazao je Biden u telefonskom razgovoru s porodicom Floyd.

Biden se ovim povodom obratio i naciji kazavši:

- Moramo slušati. "Ne mogu disati, ne mogu disati'", bile su to posljednje riječi Georgea Floyda. Ne možemo im dopustiti da umru s njim. Moramo stalno čuti te riječi. Ne smijemo se okretati - istaknuo je Biden.

Također, i bivši američki predsjednik Barack Obama pozdravio je presudu.

„Porota je postupila ispravno. Ali istinska pravda zahtijeva mnogo više. Michelle i ja svoje molitve upućujemo porodici Floyd i stojimo sa svima onima koji su predani garantovati svakom Amerikancu punu mjeru pravde koja je Georgeu i mnogim drugima uskraćena“ - poručio je Barack Obama.

  • faktor.ba / Radio Bihać
  • 21.04.2021 - 10:44

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI