• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    12 °C
  • Četvrtak, 23.05.2019 - 19:01
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Potpisan sporazum sa 'Ljekarima bez granica'

Hazim Kapić: Dolaskom hladnih dana pojaviće se tuberkuloza, crijevne bolesti i bolesti tipične za krajeve iz kojih migranti dolaze, ...

Kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne politike Hazim kapić, potpisao je danas u Bihaću Sporazum o saradnji sa međunarodnom organizacijom 'Ljekari bez granica', koji bi trebao omogućiti bolju zdravstvenu skrb za migrante, kojih je na području Unsko-sanskog kantona, svakim danom sve više.

Šef predstavništva misije 'Ljekari bez granica' za sjeverni Balkan Stefan Moasan, kazao je nakon potpisivanja da su zdravstvnei radnici i administracija USK, dosad uradili fantastičan posao u pružanju pomoći migrantima. S obzirom da ovakva aktivnost u USK nije finansijski podržana od donatora i zbog sve većeg broja migranata, 'Ljekari bez granica' su riješili da pomognu, kako bi se situacija barem donekle poboljšala. Ova organizacija će, pored ostalog, koordinirati finansijsku pomoć, koja bi trebala stići iz drugih međunarodnih nevladinih i humanitarnih organizacija.

Ministar Kapić je, sudeći prema onome što je izjavio nakon potpisivanja Sporazuma zadovoljan, ali ipak izražava određenu bojazan da je buduća saradnja sa međunarodnim organizacijama na nekin način neizvjesna, jer u kratkom vremenu njihovi predstavnici mijenjaju svoje stavove. Jučer je na sastanku bila priča da će UNHCR ići prema primarnoj zdravstvenoj zaštitim a da će IOM ići prema sekundarnoj i tercijarnoj, međutim danas je ta priča promijenjena i sad je to mandat UNHCRa, da djeluje na sva tri nivoa zdravstvene zaštite, sa drugim organicijama.

I ministar Kapić i predstavnik organizacije 'Ljekari bez granica' Moasan, kao ključno pitanje istaknuli su uvjete u kojima migranti borave, jer su oni idealni za razvoj različitih zaraznih oboljenja. Zbog toga postoji zajednički stav da ove uslove treba unaprijediti, jer bez toga ni zdravstveni radnici nemaju mogućnosti da djeluju kako treba.

Iako je situacija alarmantna, prvenstveno finansijska pomoć, koju bi trebala u narednom periodu da iskoordinira organizacija 'Ljekari bez granica', neće stići u Kanton prije prvog jula, a svi dosadašnji troškovi koji su nastali u pružanju pomoći migrantima, neće biti nadoknađeni. Faktor vremena donosi i druge bojazni i crne slutnje, o čemu su govorili i ministar Kapić i predstanik 'Ljekara bez granica' Moasan. Dolaskom hladnijih dana problem će biti još i veći, jer ako uslovi ostanu ovakvi kakvi jesu, ljudi neće obolijevati samo od osnovnih zaraznih bolesti, nego će se pojaviti i tuberkuloza, određene crijevne bolesti i neke rijetke bolesti koje su tipične za krajeve iz kojih migranti dolaze.

  • Radio Bihać
  • 14.06.2018 - 13:49
  • 422

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI