• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    17 °C
  • Ponedjeljak, 28.09.2020 - 13:36
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Potpisan ugovor za izgradnju sistema za navodnjavanje poljoprivrednih površina

Navodnjavaće se 86,6 ha zemljišta na području MZ Klokot-Papari i MZ Bakšaiš

Cijeli projekat realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa gradskom upravom Bihać, ...

Danas je u Bihaću potpisan ugovor za izvođenje radova na izgradnji sistema za navodnjavanje. Cijeli projekat realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa gradskom upravom Bihać.

Radi se o projektu vrijednosti 1.988.265,91 KM, čijom realizacijom će se 86,6 ha poljoprivrednog zemljišta na području MZ Klokot-Papari i MZ Bakšaiš osposobiti za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju kroz uvođenje novih tehnologija i korištenje sistema za navodnjavanje.

„Za Grad Bihać ovo je izuzetno važan projekat koji će omogućiti da na području dvije mjesne zajednice preko 400 vlasnika poljoprivrednog zemljišta ima mogućnost razvoja poljoprivredne proizvodnje zahvaljujući sistemu navodnjavanja. Ovaj projekat odrediti će i našu poljoprivrednu strategiju u Bihaću i omogućiti novi razvoj poljoprivrede koja ovisi od vremenskih prilika i neprilika“, istaknuo je gradonačelnik Fazlić.

Vlada Bosne i Hercegovine i Svjetska banka potpisali su sporazum o implementaciji Projekta razvoja navodnjavanja (IDP) uz financijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) koji se implemetira od 2013.godine.

“Ovim projektom rješavamo sve učestaliji problem suša jer djelujemo preventivno i osiguravamo da naši proizvođači ne trpe štete, koje samo u jednoj godini znaju biti veće od ukupnog ulaganja u ove sisteme. Osim sistema navodnjavanja, ovim projektom uvode se i nove tehnologije, potpomaže institucionalni razvoj, te unapređuje upravljanje vodnim resursima uz aktivno učešće korisnika. Sistemi navodnjavanja će omogućiti poljoprivrednicima da povećaju i prošire proizvodnju s obzirom da sada većina njih proizvodi uglavnom za vlastite potrebe“, kazao je Ervin Bibanović iz Ministarstva poljoprivrede FBiH.

Grad Bihać je jedan od 10 gradova gradova /općina u FBiH na čijem području se treba realizovati ovaj projekat, koji podrazumijeva izgradnju pumpne stanice sa filter postrojenjem, potisnim cjevovodom od stanice do rezervoara od 1.5 km, rezervoara kapaciteta 520 kubika i gravitacione mreže dužine oko 8 km.

  • Radio Bihać
  • 17.01.2020 - 13:03
  • 229

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI