• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 23:16

Potpisani ugovori za realizaciju projekata u okviru prvog javnog poziva Omladinske banke

U Bihaću su danas potpisani ugovori za realizaciju projekata i mikrobiznisa u okviru prvog javnog poziva Omladinske banke Bihać.

Kako je rekao Željko Pauković, direktor program Omladinske banke Fondacije Mozaik, ugovori su potpisani za 15 projekata koje je odobrila Omladinska banka i 2 mikrobiznisa. Ovo je 6. godina partnerstva fondacije Mozaik i Grada Bihaća u cilju razvoja aktivizma u ranom periodu poduzetništva mladih, kreiranja novih radnih mjesta i razvijanja kompetencija mladih.

Fondacija Mozaik već 17 godina u 50 opština i gradova uspješno podržava program Omladinske banke.

– Ono što je bitno za ovaj program je da njime upravljaju mladi ljudi od 17 do 30 godina – s ponosom ističe direktor Pauković.

Kako saznajemo od Haruna Dupanovića, člana Omladinske banke Bihać, fokus je ove godine najviše stavljen na škole, fakultete i sport. Uglavnom se radi o renoviranju kabineta i modernizaciji nastave. Smajo Ramulić koordinator Omladinske banke Bihać, kaže da je maksimalni iznos po jednom projektu 1.800KM. Omladinska banka je ove godine imala budžet od 27.000KM.

Među projektima za renoviranje školskih kabineta i modernizaciju nastave, koji su ove godine najbrojniji, ugovor o partnerstvu sa Fondacijom Mozaik potpisao je danas u Bihaću i Adnan Kurtagić, ispred neformalne grupe građana za projekt 'Darovana krv spašava život', koji realiziraju u saradnji sa Crvenim krstom. Radi se o projektu kojim se građani pozivaju na darivanje krvi, kako bi se povećao broj darovanih doza.

Projekt bihaćke Gimnazije pod nazivom „Znanje za budućnost“ predstavila je Dalila Majetić, učenica 4. razreda.

– Cilj projekta je osposobiti mlade i dati im upute za dalje pisanje projekata i apliciranje na grantove, kako bi mladi pomogli svojoj zajednici – kaže Dalila. Projekt predviđa i nabavku određenih knjiga koje, kako kaže Dalila, potiču samopouzdanje, razvijaju komunikacijske vještine i koje mladima daju upute kako da se snađu u poslovnom svijetu.

  • radiobihac.com
  • 02.04.2024 - 11:53

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI