• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    14 °C
  • Ponedjeljak, 21.10.2019 - 22:08
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Prečistač otpadnih voda rješenje za spornu jamu Rastovaču

Osigurana posredna zaštita bihaćkog izvorišta Klokot

Na poziv Ante Kovača, načelnika Općine Plitvička Jezera, delegacija Grada Bihaća, JP Vodovod Bihać i Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK, posjetila je montažni prečistač otpadnih voda u naselju Rastovača. Ovaj lokalitet, odnosno jama Rastovača, u žiži su javnosti Bihaća budući da svojim onečišćenjem prijeti izvorištu Klokot kod Bihaća.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, resorni ministar Adnan Alagić i Damir Felić, direktor JP Vodovod na licu mjesta uvjerili su se o radu prečistača, zahvaljujući kojem će čista voda ubuduće odlaziti i u jamu Rastovaču.

„Uzorci koji su uzeti sa ove lokacije daleko su bolji i u skladu sa normama i za nas u Bihaću ovaj prečistač je izuzetno bitan jer smo sad dobili dodatnu zaštitu i za naše izvorište Klokot“, naglasio je ministar Alagić.

Kako je istaknuto, tri konsultantske firme, među kojima i jedna iz Bihaća uskoro počinju izradu studije utjecaja na izvorište Klokot i zaštitinih zona sa obje strane granice.

„Uz naš prečistač otpadnih voda stavljanje u funkciju ovog mobilnog prečistača Rastovača za Bihać je od izuzetne važnosti jer dobijamo dodatnu zaštitu izvorišta Klokot koje je za Bihać strateška priča i čiji kvalitet mora biti na nivou kako bi smo i dalje pili čistu vodu bez straha od eventualnih zagađenja i onečišćenja“, dodao je gradonačelnik Fazlić.

Kako je kazao Ante Kovač, načelnik Općine Plitvička Jezera, u planu je izgradnja kanalizacionog sistema od Korenice do Rakovice u dužini od 90km s dvama trajnim pročistačima, u Čatrnji i Korenici, što će, dodaje, zaštiti prirodne ljepote Plitvičkih jezera, a posredno i grada Bihaća.

  • Radio Bihać
  • 23.05.2019 - 11:35
  • 98

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI