• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Srijeda, 19.01.2022 - 05:49
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Predsjedništvo BiH: Šmit da omogući upotrebu bh. letjelica za gašenje požara

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je vanrednu sjednicu, te pozvalo visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita da se uključi u rješavanje novonastale situacije u vezi sa gašenjem požara u Bosni i Hercegovini.

Sjednici su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te su pozvali visokog predstavnika da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže Bosna i Hercegovina, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je k znanju informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o djelovanju kanadera iz Republike Hrvatske na gašenju požara u Širokom Brijegu, na osnovu bilateralnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži od Ministarstva bezbjednosti BiH da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana istih ili sličnih letjelica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji Bosne i Hercegovine. Također, od Ministarstva se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susjednim državama, te druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriji BiH.

Širom BiH bukte požari, a zbog bojkota rada bh. institucija od strane predstavnika iz Republike Srpske, onemogućen je i angažman bh. letjelica za pomoć u gašenju vatre. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije odobrio njihovo korištenje, bez čega je upotreba letjelica nemoguća.

  • bhrt.ba
  • 17.08.2021 - 08:31

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO