• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 12:32

Predstavnici JP Ceste Federacije BiH u posjeti Gradu Bihaću

Na današnjem sastanku u Gradskoj upravi  se razgovaralo o izuzetno važnim projektima za Bihać i USK, koji su u fazi realizacije ili pripreme.

"Već smo u završnoj fazi gradnje devijacije na magistralnom putu M-5, koja je od izuzetnog značaja za grad Bihać i za što je izdvojeno 1. 800. 000 KM. Novac je osiguran i za još tri velika i značajna projekta. Međutim, tu imamo problem sa izuzetno sporom i kompleksnom procedurom rješavanja imovinsko - pravnih odnosa. Radi se o projektima izgradnje treće trake za spora vozila na Ripačkom klancu, obilaznice Izačić i završetku izgradnje putne komunikacije Bihać - Bosanska Krupa. Nadamo se da će sada Gradska uprava i Kantonalna vlada maksimalno ubrzati te procese i na adekvatan način riješiti sva pitanja imovinsko-pravnih odnosa", izjavio je  Ljubo Pravdić, direktor JP „ Ceste Federacije BiH“.

Pravdić je dodao kako je Programom modernizacije cesta za projekte u Unsko-sanskom kantonu osigurano oko 27 miliona eura.

„Program modernizacije cesta realizujemo već četvrtu godinu, a nažalost najmanje smo projekata implementirali upravo u USK. Razlog  je spomenuta spora i komplikovana procedura izdavanja dozvala za gradnju i eksproprijacije zemljišta. To rade upravni organi lokalnih zajednica, ali ne trebamo tražiti krivca, nego zajedno pokušati što prije stvoriti sve preduslove za gradnju. Skoro 21 milion eura još uvijek stoji i čeka implementaciju planiranih projekata. Osim spomenutih projekata u Bihaću, tu je i veliki projekat obilaznice u Cazinu, kao i još nekoliko u drugim općinama", rekao je direktor Pravdić.

Predstavnici Gradske uprave Bihać potvrdili su maksimalni angažman na pribavljanju potrebne dokumentacije i rješavanju imovinsko - pravnih odnosa, kao i formiranje zajedničkih koordinacijskih tijela kako bi se što prije krenulo u realizaciju svih pripremljenih projekata.

"Danas smo dogovorili koordinatore sa obje strane i neke od narednih poteza, jer nam je svima u interesu pozitivan epilog. Konstantno ćemo biti u kontaktu i Grad Bihać će na raspolaganje staviti sve svoje resurse. Trenutno se izvode radovi na devijaciji puta AVNOJ-a, gdje imamo još jedan sporni slučaj kada su u pitanju predmetne procedure, no vjerujem da ćemo i to brzo riješiti. Nastavljamo s pripremom dokumentacije i za projekte obilaznice Izačić, putne komunikacije sa Bosanskom Krupom, te još dva kružna toka u samom gradu, dok je dokumentacija za izgradnju spore trake na Ripačkom klancu skoro spremna", naglasio je Damir Smajić, pomoćnik gradonačelnika Bihaća.

Današnjem sastanku je prisustvovao i Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije, koji od početka učestvuje u pripremi i realizaciji ovih  bitnih projekata  za  Bihać i USK.

  • Radio Bihać
  • 10.09.2021 - 13:26

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO