• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Subota, 02.12.2023 - 18:29

Predstavom „Prihvatam onako kako jeste“ , u Bihaću okončano obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

Pored niza aktivnosti koje su ovih dana organizovali  članovi Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa USK-a , obilježavajući  „Plavi novembar“, mjesec svjesnosti  o dijabetesu,  danas su  u Kulturnom centru upriličili i predstavu za učenike osnovnih škola pod nazivom  „Prihvatam onako kako jeste“, u izvedbi  Dramske sekcije OŠ „Ključ“.

„Udruženje je osnovano 2016. godine i okuplja oko  120 članova, a cilj svih naših aktivnosti  je podizanje svijesti o dijabetesu kao stanju modernog doba, koje već poprima razmjere epidemije, kako u svijetu, tako i u Unsko-sanskom kantonu. Ovim našim aktivnostima želimo ukazati na značaj prevencije, značaj zdrave ishrane i svega što je dobro za uspješnu regulaciju dijabetesa", kazala je pored ostaloga Rubija Kulenović, predsjednica Udruženja

O zdravoj prehrani prisutnima je danas govorila dr. Sarah Hesham Nafi-Alagić.

„Danas sve više pribjegavamo  brzoj i nezdravoj ishrani i nezdravim pićima. Ne unosimo dovoljno zdrave tekućine, kao što je voda. Živimo brzim životom....O tome smo danas govorili. Naglasili smo da se preporučuje  što veći unos voća i povrća. Mora se smanjiti uzimanje slatkiša. Hrana koju djeca uzimaju mora biti kontrolirana, najbolje kod kuće pripremljena“, riječi su  doktorice Nafi-Alagić.

Kod oboljelih od dijabetesa mora biti pojačano pravilno održavanje higijene zuba  i usne šupljine, te redovna kontrola  kod stomatologa, o čemu je danas govorila  dr. Jasmina Kajtazović.

„Uzimajući  u obzir činjenicu da klinička slika dijabetesa ima  svoju kliničku sliku na sluznicama usne šupljine, ja sam danas prezentirala pravilan način oralne higijene u vezi sa općim zdravstvenim stanjem organizma. Znajući da u trenutku dijagnosticiranja dijabetesa pacijent mora promijeniti svoj način života, od prehrane pa do održavanja oralne higijene. Klinička slika dijabetesa  u stanju usne šupljine je šarolika, od promjene gustine pljuvačke, pa samim tim i uzročno-posljedično procentualno većeg nastanka kariesa i nekih ozbiljnijih oboljenja“, kazala je dr. Kajtazović.

Sve ove aktivnosti, Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa USK-a  provodi u saradnji  sa ZJZ USK, Kantonalnom bolnicom „Dr. Irfan Ljubijankić“, ZU „Dom Zdravlja“ Bihać i drugim domovima zdravlja  na području kantona , te Poliklinikom Muminović.

  • Radio-Bihać
  • 21.11.2023 - 14:09

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI