• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Nedjelja, 28.04.2024 - 08:12

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u Bihaću: Interventna sredstva od 500.000KM uskoro operativna

Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH stigao je danas u Bihać, kako bi posjetio poplavljena područja. Nakon što je posjetio Ključ, Sanski Most i Bosansku krupu, Federalni premijer u poslijepodnevnim satima, stigao je u Bihać, a s gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem, razgovarao je na simboličnoj lokaciji, pored magistralnog puta Bihać-Bosanska Krupa u mjestu Kostela.

Gradonačelnik Bihaća ovu je lokaciju odabrao upravo zbog toga što se na tom mjestu vide posljedice poplava, te kako bi premijera Federacije BiH podsjetio na nerealizirane projekte, koji bi mogli i trebali spriječiti velike posljedice od poplava u budućnosti.

„Već više od 10 godina postoji projekat sanacije magistralnog puta Bihać-Bosanska Krupa, upravo na ovom dijelu, do mosta prema Brekovici. Tim projektom, predvidjeno je podizanje puta, potom proširivanje još jednom kolovoznom trakom i sanacijom mosta. Jako je bitno što se na ovoj lokaciji nalazi u vodovodna pumpna stanica, koja je zbog ugroženosti morala biti isključena, tako da mještani Kostela i Brekovice dva dana nisu imali vodu za piće“, rekao je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić. On je također podsjetio premijera Nikšića da je put prema Bosanskoj Krupi u Grmuškom kanjonu problematičan i bez poplava. S tim u vezi, Sedić je još jednom naglasio potrebu izgradnje novog puta, preko Grmuško-srbljanskog platoa, kako bi sadašnji put služio isključivo u turističke i rekreativne svrhe.

Premijer Nikšić je rekao da problemi, koje je kandidirao Sedić, jesu u nadležnosti Federacije BiH i da ne vidi razloga da se oni ne realiziraju u budućnosti.

Federalni premijer i gradonačelnik Bihaća, potom su se uputili u Pokoj, gdje su razgovarali s mještanima, koji su pretpjeli velike štete, kako u ovim, tako i u poplavama iz decembra prošle godine.

„Želim da naglasim da su sredstva od pola miliona maraka, koliko je Vlada Federacije odvojila, samo interventna sredstva, dakle sredstva za saniranje šteta na individualnim objektima i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se olakšaju procedure za operacionalizaciju ovih sredstava, kako bi ona što prije došla do onih građana, kojima su najpotrebnija. O svemu drugom, odnosno o projektima, koje mi je spomenuo Gradonačelnik Bihaća, ali i drugim projektima, koji bi dugoročno riješili problem poplava, razugovaraćemo slijedeće sedmice u Sarajevu“, rekao je Nikšić.

Očekuje se da bi se tokom ovog sastanka, osim o pomenutim projektima, moglo razgovarati i o sanaciju nasipa u mjestu Vrkašić.

  • Radio Bihać
  • 18.05.2023 - 17:16

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI