• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -1 °C
  • Petak, 03.12.2021 - 16:46

Projekti BiH i Svjetske banke biće uspješno realizovani

Blokada rada državnih institucija ne samo da ima negativan uticaj na ekonomske pokazatelje, već izaziva i posljedice koje osjećaju građani Bosne i Hercegovine, naglasila je tokom sastanka delegacija Bosne i Hercegovine i Svjetske banke zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Tu je posebno upozorila na najave ugrožavanja sistema indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini koji je temelj ekonomske stabilnosti u zemlji, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je, u svojstvu guvernera BiH pri Svjetskoj banci, predvodila delegaciju naše države u razgovorima, putem videolinka, sa delegacijom Svjetske banke na čijem je čelu bila potpredsjednica te institucije Anne Bjerde.

U razgovorima su, između ostalih, učestvovali i potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević te predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

Turković je istakla nekoliko ključnih makroekonomskih pokazatelja, koji ukazuju na činjenicu da je bh. ekonomija pokazala određeni stepen otpornosti na posljedice pandemije koronavirusa te da se ove godine očekuje rast GDP od 3,5 posto, prema procjenama Centralne banke BiH.

Kada je u pitanju saradnja između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke, svi sagovornici su izrazili nadu da će projekti koji su u implementaciji biti uspješno realizirani.

Delegacija Svjetske banke je izrazila spremnost za nastavak i proširenje saradnje, posebno u pogledu reakcije na posljedice pandemije te proces vakcinacije u Bosni i Hercegovini. Također je istaknuto da trenutna neizvjesnost može stvoriti negativne utjecaje na ekonomski razvoj i izražena je nada da će se pronaći zadovoljavajuća rješenja.

  • bhrt.ba
  • 24.11.2021 - 11:02

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO