• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 01:10

Prolongiran generalni štrajk doktora medicine i stomatologije USK

Čeka se završetak zakonom propisanog roka za mirenje strana u pregovorima

U ponedjeljak će biti održan štrajk upozorenja, ...

Do potpisivanja kolektivnog ugovora između Sindikata doktora medicine i stomatologije i Vlade USK nije došlo, no generalnog štrajka u ponedjeljak ipak neće biti. Kako su najavili iz Sindikata, biće održan samo štrajk upozorenja, a generalni štrajk je prolongiran, zbog ispunjavanja zakonskih uvjeta. To znači da prije generalnog štrajka mora proći proces mirenja strana u pregovorima, odnosno Sindikata i Vlade.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Almin Handanagić smatra da su zahtjevi Sindikata opravdani. Kako saznajemo od Handanagića, Zavod je sredinom ove godine i u 2018. ubrizgao novih gotovo 6 miliona KM prema zdravstvenim ustanovama, a da bi se došlo do cifre koja bi zadovoljila ljekare potrebno je još oko 3 miliona i to samo za osnovicu plaća.

Premijer Kantona Husein Rošić, kaže da je Sindikatu ponuđen modalitet sukcesivnog povećanja plaća, što nije prihvaćeno. Predsjednik Sindikata Nedim Kurtagić kaže da Sindikat insistira na onome što predviđa federalni Kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije.

  • Radio Bihać
  • 17.11.2017 - 14:55

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI