• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    1 °C
  • Petak, 03.12.2021 - 16:30

Prošle godine u Hrvatskoj zabilježeno više od 16 hiljada zemljotresa

Na međunarodnoj konferenciji "Upravljanje katastrofama", koja je u četvrtak održana u Splitu, seizmolog Krešimir Kuk je rekao da je lani u Hrvatskoj zabilježeno više od 16 tisuća potresa, a kao najaktivnija seizmološka područja istaknuo je Dalmaciju te šire zagrebačko i riječko područje.

Na konferenciji je najviše bilo riječi o zemljotresima kao jednoj od najaktualnijih kriznih situacija  u Hrvatskoj i Italiji.  Zemljotresi u Zagrebu i na Banovini otvorili su mnoge stručne rasprave i pitanja o trusnim područjima Hrvatske, od mogućnostima njihova predviđanja i preventivne zaštite do upravljanja krizom nastalom zbog njegovih razornih posljedica.

Seizmolog Krešimir Kuk govorio je o vezi seizmologije i građevinarstva.

Rekao je da je najugroženije južno priobalje, to jest Dalmacija, pa šire zagrebačko i šire riječko područje. Na godinu na području Hrvatske bude nekoliko desetaka tisuća potresa, prošle ih je godine bilo više od 16 hiljada bez onih manjih, koji nisu analizirani zbog nedovoljnog broja seizmoloških instrumenata.

Seizmolozi znaju, rekao je, da je konkretno za područje južne Dalmacije očekivana magnituda čak i više od sedam prema Rihteru, no kada će se zemljotres dogoditi, to nitko ne može znati.

"Moramo preventivno raditi, biti svjesni gdje su zemljotresi mogući. Znamo kolika je njihova maksimalna jačina, a sticajem okolnosti dobar dio stanovništva zna i kako se ponašati za vrijeme potresa. Ono što je jako važno je da moramo graditi protupotresno jer je to osnova i to će nas najviše zaštititi, prvo ljudske živote, a onda i industriju, privredu i sve drugo. Danas je to u svijetu normalna stvar, pa tako potresi u nekim razvijenijim zemljama koji su i jači od naših prođu s malom pažnjom jer ne bude žrtava i materijalnih šteta", objasnio je Kuk.

Rekao je i da je zgrade koje su građene prije mnogo godina moguće ojačati, a ono što se novo gradi treba graditi po savremenim protupotresnim mjerama.

Inače, konferencija je održana u sklopu provedbe projekta F​ireSpill, finansiranog iz europskog programa prekogranične saradnje ​Interreg Italija - Hrvatska, a okupila je stotinjak sudionika, predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti, razvojnih agencija, znanstvene zajednice, institucija i spasilačkih službi uključenih u rješavanje kriznih situacija iz Hrvatske i Italije. ​

  • bhrt.ba
  • 22.10.2021 - 10:55

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO