• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    16 °C
  • Srijeda, 19.06.2019 - 23:42
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Prosvjetni radnici opet u štrajk

Na konferenciji za novinare najavljen štrajk od 21. januara

Štrajk se organizira isključivo radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika, ...

Uposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju USK, stupiće u ponedjeljak 21. januara u štrajk, zbog neispunjavanja zahtjeva istaknutih tokom pregovora sa Vladom USK, zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za radnike u srednjem obrazovanju i zbog neispunjavanja zahtjeva sa protesta u novembru 2018. godine. Objavljeno je ovo danas na konferenciji za novinare sindikata obrazovanja.

Štrajk se organizira isključivo radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika, istaknuto je na konferenciji. Popis sindikalnih zahtjeva je prilično dug.

Nastavnici traže poštivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja, u dijelu koji se odnosi na osnovice od mjeseca septembra 2018. godine, kao i isplatu plaća po usaglašenoj osnovici, isplatu razlike na plaću sa usklađenom osnovicom od mjeseca septembra 2018., izmjenu Kolektivnog ugovora koji se odnosi na minuli rad uposlenika, kako to imaju svi budžetski korisnici, poštivanje izmjena i dopuna Pravilnika o napredovanju za srednje obrazovanje i isplatu razlika na plaću od mjeseca septembra 2018., nakon donošenja izmjena ovog Pravilnika, isplatu plaća u zakonskim okvirima u roku od 30 dana, kako je to predviđeno i Zakonom o radu, izmjenu Pedagoških standarda u pogledu uvrštavanja određenih kategorija radnika koji nisu predviđeni postojećim Pedagoškim standardima i njihovo unošenje u Kolektivni ugovor sa platnim razredima (ložač, domar-ložač, specijalista za rad na poljoprivrednim mašinama, priznavanje knjigovodstvenog radnika, koordinatora praktične nastave), isti tretman u pogledu plaće, ostnovice i koeficijenata za zaposlene u Osnovnoj umjetničkoj školi u Bihaću, kao i kod ostalih zaposlenih u osnovnim školama sa srednjom stručnom spremom, isplatu dugovanja na osnovu prava na otpremninu, putnih troškova radnika, naknada za slučaj smrti, te naknada za teške bolesti i isplatu naknada za vanredne ispite i prekvalfikaciju i doškolovanje odraslih i za uposlene, a i za ustanove kao njihova vlastita sredstva, izradu izmjena i dopuna na Pravilnik o tehnološkom višku i Pravilnika o prijemu radnika, raspisivanje konkursa za radna miesta za kojima postoji potreba, usaglašavanje radnog vremena pedagoga u školama i isplatu sudskih potraživanja.

  • Radio Bihać
  • 11.01.2019 - 11:26
  • 1477

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI