• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Petak, 03.12.2021 - 17:50
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Protest rudara u Sarajevu - Vlada FBiH nakon hitnog sastanka: Bit će formirana pregovaračka grupa

Završen je hitan sastanak povodom protesta rudara koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić. Na sastanku nije udovoljeno zahtjevima rudara. Odlučeno je tek da će se formirati pregovarački tim.

"Želio sam čuti šta je tačan problem i, nažalost, nisam dobio odgovor. Stoga smo formirali pregovaračku grupu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem", kazao je Fadil Novalić na kraju sastanka.

Sastanku , koji je održan sinoć, prisustvovali su ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede,  direktori svih osam rudnika. Kada je riječ o osam zahtjeva, bit će formirana pregovaračka grupa.

Ministar Džindić je također potvrdio da je formirana radna grupa za pregovore - te da su analizirani svi zahtjevi.

"Molio sam danas predstavnike sindikata za razgovor, ali rekli su ne. Ponovo ih pozivam da pregovaramo, da sjednemo i  razgovaramo. Neki zahtjevi su logični, prihvatit ćemo ih", naveo je Džindić.

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, nastavljaju proteste ispred zgrade Vlade FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim položajem. Rudari protestvuju nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku te traže utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u Federaciji BiH.

  • bhrt.ba
  • 24.11.2021 - 10:56

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO