• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    10 °C
  • Ponedjeljak, 22.04.2019 - 08:17
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Protiv rodno zasnovanog nasilja

UN-ov narandžasti autobus još danas u Bihaću

Nakon Livna, u kojem je startala kampanja '16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja' i stanovnici Bihaća jučer su mogli u direktnom razgovoru sa predstavnicima policije, Centra za socijalni rad i medicinskog osoblja iz Doma zdravlja i Centra za mentalno zdravlje, saznati više o načinima sprečavanja i zaštiti od različih vrsta nasilja nad ženama i djevojčicama.

Akciju je pozdravio i gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić. „Društvo mora uraditi mnogo više nego što je do sada radilo kako bi tolerancija prema nasilju nad ženama i djevojčicama bila svedena na nulu“, kazao je.

Zahvaljujući sistemskom odgovoru i multisektorskoj saradnji svih institucija, posljednjih nekoliko godina u USK su zabilježeni pozitivni trendovi prijavljivanja i procesuiranja počinitelja nasilja u porodici i nasilja nad ženama. No, taj trend prati i porast zbrinjavanja u sigurne kuće. Broj krivičnih djela koje je evidentirao MUP USK za prvih devet mjeseci ove godine u porastu je za 4.8%. Najveći broj izvršilaca krivičnih djela su muškarci, dok su žene još uvijek najčešće žrtve.

I danas će narandžasti 'UN Women – autobus' voziti na relacijama Bihać–Vikići i Bihać–Brekovica, a svi zainteresirani će se moći ukrcati i dobiti informaciju više. Nakon Bihaća akcija se nastavlja u još šest gradova.

Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Istanbulske konvencije - Konvencije Vijeća/Savjeta Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodica, obavezala se na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja, te kažnjavanje počinilaca nasilja.

  • Radio Bihać
  • 28.11.2018 - 09:14
  • 216

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI