• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    12 °C
  • Četvrtak, 23.05.2019 - 19:02
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Prva pobjeda Armije RBiH - Bugar 92

Obilježen i početak otpora agresoru u bihaćkoj MZ Sokolac

U bihaćkoj mjesnoj zajednici Gata sinoć je održana tradicionalna manifestacija “Prva pobjeda Armije R BiH – Bugar 92”. Mještani Gate zajedno sa predstavnicima gradova Bihać i Cazin, te Vlade USK, evocirali su uspomene na oslobodilačku akciju koju su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH uspješno realizirali u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine.

U svojim obraćanjima Hasan Pašić, predsjednik MZ Gata, Hasan Keškić, predsjednik Organizacionog odbora, Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i Husein Roić, premijer USK istakli su da su mještani Gate i okolnih naselja u ratu pokazali jedinstvo i odlučnost da herojskom borbom odbrane svoj grad i u tome su jedinstveni i uspjeli.

Kako je istaknuto, 12.juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskom u rejonu Bugara. Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama, a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić.

Prije centralne svečanosti, delegacije Grada Bihać i Cazin položile su cvijeće na mezar rahmetli Arifa Hasanagića, te zajedno sa predstavnicima Vlade USK obišli šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće i proučili Jasin. 

Mještani bihaćkih naselja Sokolac, Dobrenica i Golubić i  ove godine u prigodnom manifestacijom prisjetili su se dana otpora agresoru ratne 1992.godine, kada su mještani Sokoca, Golubića i Dobrenice organizirani u jedinice TO BiH i policije  pružili otpor srpskim agresorskim snagama. Ispred spomen ploče prvim žrtvama agresije, Arifu Žeriću i Zijadu Topiću, održano je prigodno obraćanje na kojem su evocirane uspomene na organizovanje i pripremu mještana Sokoca u odbrani grada i države.

 

  • Radio Bihać
  • 13.06.2018 - 08:55
  • 436

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI