• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -0 °C
  • Srijeda, 14.04.2021 - 07:11
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Prvi migranti smješteni u novoizgrađeni centar na Lipi

Izmješteno 120 migranata koji su boravili van prihvatnih centara u Bihaću

Kod dvojice migranata izmjerena povišena tjelesna temperatura i oni su smješteni u poseban izolacioni šator, gdje će biti testirani na novi korona virus, ...

Jutros je počela koordinirana akcija izmještanja ilegalnih migranata iz gradskih zona Bihaća u prihvatni centar koji je izgrađen na lokaciji Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca. Danas je ukupno izmješteno 120 migranata koji su boravili van prihvatnih centara.

U prihvatnom centru na Lipi, danas je održana i konferencija za novinare na kojoj su govorili kantonalni premijer Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

I ovom prilikom od Ministarstva sigurnosti BiH je zatraženo da se maloljetni ilegalni migranti izmjeste iz prihvatnog centra Bira u Bihaću, a od gradskih vlasti u Velikoj Kladuši da iznađu lokaciju za izgradnju prihvatnog centra, po uzoru na novoizgrađeni kamp na Lipi.

Kako je rekla ministrica Ćemalović, kod dvojice migranata je izmjerena povišena tjelesna temperatura i oni su smješteni u poseban izolacioni šator, gdje će biti testirani na novi korona virus.

Svi su migranti danas evidentirani, okupani i ošišani. Svi su medicinski pregledani. U novom prihvatnom centru će imati grijanje i tri obroka dnevno. Puno je migranata sa skabijesom i oni su izdvojeni u posebne šatore.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić se zahvalio vladama USK i FBiH, te Ministarstvu sigurnosti BiH. Kamp je formiran sredstvima Delegacije EK u BiH i bio je, kako je naglasio Fazlić, jedino rješenje za spas grada. Kako je rekao, na Lipu bi trebali biti izmješteni i svi migranti iz Bire, ali da bi se problem konačno i kvalitetno riješio potrebno je zatvoriti istočnu granicu BiH. Fazlić je ovom prilikom podržao i inicijativu državnog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da se migranti vrate u zemlje iz kojih su došli.

Iako su danas bili prisutni u prihvatnom centru na Lipi, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije, nisu se obraćali novinarima.

Akcija izmještanja ilegalnih migranata nastaviće se i narednih dana.

  • Radio Bihać
  • 21.04.2020 - 15:04
  • 542

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI