• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 15:38

'Quo vadis Aida?' napravljen da bismo bolje razumjeli jedni druge

Jasmila Žbanić

Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za "Quo vadis Aida?", majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. 

Za nas je ovaj film i više od filma - to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti - ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge - izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić čiji je film nominiran za najprestižniju filmsku nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film. 

Producentska kuća Deblokada podsjeća da će ovogodišnja 93. dodjela nagrada Oscar će biti održana 25. aprila 2021. godine.

"Quo Vadis, Aida?" nominovan je za i nagradu BAFTA Britanske filmske akademije u dvije kategorije, za najbolji strani film i Jasmila Žbanić za najbolju rediteljicu.

Film nastavlja da niže uspjehe na filmskim festivalima širom svijeta. Tokom proteklog vikenda dobitnik je glavne nagrade "Grand Prix by Orange" i nagrade kritike na Luxemburg City film festivalu dok je na Miami film festivalu osvojio glavnu nagrade "Knight MARIMBAS" kao i Nagradu kritike.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Entertainment (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF, saopćeno je iz producentske kuće Deblokada.

  • vijesti.ba / Radio Bihać
  • 16.03.2021 - 10:32

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI