• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 16.04.2024 - 06:28

Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta

Smanjiti direktne poreze na plaću

Pomjeriti rok za plaćanje PDV-a sa desetog na posljednji dan u mjesecu, te smanjiti dnevnu zateznu kamatnu stopu, koju privrednici plaćaju u slučaju kašnjenja, ...

Stanje u bh. privredi sa posebnim osvrtom na USK, tereti koji usporavaju njen razvoj, ali i načini za prevazilaženje postojećeg stanja, teme su o kojima se govorilo na biznis forumu koji je u srijedu održan u Bihaću.

Među učesnicima foruma “Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta”, bio je i Elvedin Velić iz Velike Kladuše. On je po završetku Biotehničkog fakulteta pokrenuo vlastiti posao u poljoprivredi. Kaže da od strane vlasti nije bilo nikakvih prepreka, osim što su u početku bile česte inspekcijske kontrole, ali nije bilo ni konkretne pomoći. Elvedinovo poduzeće nikad nije tražilo finansijsku pomoć, a on sa žaljenjem konstatira da nigdje nisu mogli dobiti poslovni savjet i uputu za vođenje posla.

Za razliku od njega, većina privrednika smatra da je mnogo tereta i nameta koji ih usporavaju u radu. Svjesni su toga i u Vladi USK. Samir Sedić, kantonalni ministar privrede u tom kontekstu smatra da treba smanjiti direktne poreze na plaću. Kantonalni premijer Husein Rošić kaže da je ove godine planirano zapošljavanje 100 pripravnika, a realiziraju se i drugi projekti kako bi se preduprijedilo iseljavanje mladih iz zemlje. Tako je u budžetu za 2017. godinu, osmišljen povoljan kreditni aranžman za privredu, uz uvjet potpisivanja ugovora o obaveznom zapošljavanju 7 mladih ljudi.

Na biznis forumu je predstavljena i inicijativa bh. privrednika za plaćanje PDV-a po naplaćenim umjesto po izdatim računima. Ajka Rovčanin iz Instituta za mlade KULT kaže da postoje obećanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, da će se pomjeriti rok za plaćanje PDV-a sa desetog na posljednji dan u mjesecu, kao i da će se smanjiti dnevna zatezna kamatna stopa, koju privrednici plaćaju u slučaju kašnjenja.

Istraživanje o dodjeli budžetskih sredstava za razvoj privrede u periodu od 2012. do 2015. godine, koje je proveo Institut KULT, pokazao je da su sredstva sve manja, njihova dodjela netransparentna, te da su sredstva usmjerena u privredne grane koje nisu strateške.

  • 09.03.2018 - 10:14

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI