• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 22:28

Rat u Ukrajini: Više od 1.200 civilnih žrtava, Rusija otvara humanitarni koridor iz Mariupolja

Danas je 37. dan ruske invazije na Ukrajinu. Dok se očekuje nastavak mirovnih pregovora, Rusija je saopštila da će danas otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja. U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorava da ruske snage u Ukrajini vrše pregrupisanje kako bi udvostručili svoje napade na istoku zemlje. Prema podacima UN-a, u Ukrajini su od početka ruske invazije ubijena 1.232 civila.

Rusija danas otvara humanitarni koridor iz Mariupolja

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će od danas otvoriti humanitarni koridor od opkoljenog grada Mariupolja do Zaporožja, prenosi Agencija Anadolija.

Ruske vlasti su tu odluku donijele nakon zahtjeva francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza predsjedniku Vladimiru Putinu.

Oružane snage Rusije će 1. aprila od 10 sati po moskovskom vremenu ponovo otvoriti humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja", rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, direktor Ruskog nacionalnog centra za upravljanje odbranom.

Napominjući da se humanitarni koridori svakodnevno otvaraju u pravcu glavnog grada Ukrajine Kijeva, Černihiva, Sumija, Harkova i Mariupolja, Mizincev je rekao da se ruska vojska pridržava primirja na ovim tačkama.

OPŠIRNIJE

Ruske snage napustile područje Černobila

Ruske trupe napustile su područje bivše černobilske nuklearne elektrane, saopštila je ukrajinska nuklearna kompanija Energoaotom.

Osoblje elektrane je reklo da trenutno nema "autsajdera" na lokaciji.

"Jutros su okupatori objavili svoje namjere da napuste nuklearnu elektranu u Černobilu", navodi se u saopštenju Energoatoma.

Ukrajina je izgubila kontrolu nad černobilskom elektranom nakon žestoke borbe s ruskim snagama, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak 24. februara, prvog dana rusko-ukrajinskog rata.

UN: U Ukrajini ubijena 1.232 civila od početka ruske invazije

Od početka ruske invazije, Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) zabilježio je 3.167 civilnih žrtava u Ukrajini.

Kako navode, ubijeno je ukupno 1.232 civila, uključujući 250 muškaraca, 176 žena, 18 djevojčica i 36 dječaka, kao i 58 djece i 694 odrasle osobe čiji spol još nije poznat, izvještava Ukrinform, pozivajući se na podatke OHCHR-a na njihovoj web stranici.

Ukupno je ozlijeđeno 1935 civila, uključujući 225 muškaraca, 167 žena, 36 djevojčica i 32 dječaka, te 81 dijete i 1394 odrasle osobe čiji spol još nije poznat.

Stoltenberg: Ruske snage vrše pregrupisanje za nove napade na istoku Ukrajine

Ruske snage u Ukrajini vrše pregrupisanje kako bi udvostručili svoje napade na istoku zemlje, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Rusija se pokušava pregrupisati, opskrbiti i pojačati", rekao je Stoltenberg.

Velika Britanija je saopćila da Rusija dovodi između 1200 i 2000 vojnika iz Gruzije kao pojačanje, prenosi BBC.

Moskva je u utorak izjavila da će smanjiti vojnu aktivnost na sjeveru Ukrajine i fokusirati se na "oslobađanje" regije Donbas na jugoistoku.

Stoltenberg je rekao da se cilj Rusije da ostvari vojni ishod nije promijenio.

"Vidimo kontinuirano granatiranje gradova i vidimo da Rusija ponovno pozicionira dio vojnika, premještajući neke od njih, najvjerovatnije da bi pojačala svoje napore u regiji Donbasa", rekao je.

Međutim on upozorava da istovremeno Rusija održava pritisak na Kijev i druge gradove, te se stoga mogu očekivati dodatne ofanzivne akcije koje donose još više patnje narodu Ukrajine.

Putin postavio Evropi ultimatum oko plina, svi ga odbili

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je odluku kojom se od stranih kupaca zahtijeva da od 1. aprila plaćaju u rubljima za ruski plin ili im prijeti obustava ugovora. Zapadne zemlje su ga odbile.

Rusija sankcioniše visoke zvaničnike Evropske unije

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da je u skladu s reciprocitetom odlučilo da sankcioniše visoke zvaničnike Evropske unije (EU). Dodaje se da Brisel jednostrano uvodi masovne i proizvoljne sankcije ruskim građanima i kompanijama. Istaknuto je da su lični podaci ljudi koji su sankcionisani objavljeni u javnosti, čime su ignorisane sve važeće međunarodno pravne norme.

Velika Britanija odgovorila Putinu: Nećemo plaćati ruski plin u rubljama

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona odgovorio je na ultimatum Vladimira Putina, koji je zatražio da od danas sva plaćanja "neprijateljskih zemalja" budu u rubljama ili će u protivnom raskinuti postojeće ugovore o isporuci plina.

Glasnogovornik Borisa Johnsona potvrdio je da Velika Britanija nema namjeru plaćati za ruski plin u rubljama - službenoj valuti Ruske Federacije.

Dodao je da vlada "razmatra implikacije Putinovog zahtjeva na europsko tržište".

Na pitanje postoje li okolnosti u kojima bi Britanija pristala plaćati za ruski plin u rubljama, Johnsonov glasnogovornik je rekao: "To nije nešto što planiramo napraviti".

  • bhrt.ba
  • 01.04.2022 - 10:41

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI