• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    10 °C
  • Ponedjeljak, 22.04.2019 - 08:18
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Reis Kavazović: Ramazan je prilika za preporod duša, ali i naših zajednica

Povodom mjeseca ramazana, koji nastupa s večerašnjim zalaskom sunca, ramazansku poruku vjernicima uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Poruku prenosimo u cijelosti.

Ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima posebno mjesto u kalendaru. U njemu je noć Kadra kad je počela objava Kur'ana. U tom odabranom mjesecu zrake Božijeg svjetla ogrijale su ljudsku dušu i srce, prosvijetlile razum i ukazale na put sreće i spasa. Potrebna nam je riječ Božija da progledamo, da u ljudima vidimo najbolje i da s onima s kojima se ne slažemo nađemo zajedničku riječ.

Danas, kada sve više ljudi progovara jezikom nepovjerenja, potrebna nam je riječ Božija koja nam pomaže da progledamo i da se s onima s kojima se ne slažemo složimo i nađemo zajedničke riječi. Zato draga braćo i sestre, provedimo ovaj mjesec uz posljednju Božiju objavu Kur'an, uz njegove poruke i poduke. Za naše pretke je ovaj mjesec bio mjesec prilika i nade, mjesec u kojem su se posebno natjecali u dobru. Neka opet tako bude. 

Posteći mi postajemo svjesni svojih slabosti, ali i granica. Ponovo oživimo naše džemate, ne pozivajmo druge u dobro riječima nego našim postupcima. Ramazan je prilika za preporod duša, ali i naših zajednica. Pokažimo solidarnost u našim mahalama, zajednicama i društvu.

Pozivam vas da preuzmemo zajedničku odgovornost za izbjeglice i migrante kojih je ovih dana sve više u našim državama i kasabama. Država mora ponuditi rješenje, a mi moramo preuzeti ljudsku solidarnost i pomoći prema svojim mogućnostima. 

Želim svima sretne ramazanske dane, da u njima zaslužite Božiji oprost i Božiju milost. 

Ramazan šerif mubarek olsun.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 15.05.2018 - 11:41
  • 320

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI