• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 18:12

SAD objavile i lokaciju incidenta: Snimak sudara aviona s dronom je razotkrio sve ruske laži

Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak deklasificirani snimak koja prikazuje rusko presretanje američkog vojnog drona oborenog iznad Crnog mora prije dva dana, a za koji je iz Bijele kuće rečeno da razotkrivaju kako Moskva laže o tome šta se dogodilo.

Obaranje američke bespilotne letjelice MQ-9 u utorak bio je prvi direkti američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, pogoršavajući ionako napete odnose između Washingtona i Moskve.

Na videu se može vidjeti kako ruski borbeni zrakoplov Su-27 dolazi vrlo blizu drona i izbacuje gorivo u njegovu blizinu, što je, kako su američki dužnosnici rekli, bio pokušaj da se ošteti američka letjelica u letu.

Također pokazuje gubitak video zapisa nakon još jednog bliskog ruskog manevra, za koji je Pentagon saopćio da je rezultat sudara ruskog mlažnjaka s dronom. Videozapis završava slikama oštećenog propelera drona zbog čega je letjelica onesposobljena.

Karta koju je dostavila američka vojska pokazala je da se prvo presretanje dogodilo između 40 i 50 nautičkih milja od Krima, u međunarodnom zračnom prostoru. Sudar je trajao oko 10 milja dalje i dron se na kraju srušio 75 do 85 nautičkih milja od kopna, prema američkoj vojsci.

Rusija je odbacila optužbe SAD-a da su njezini avioni postupili nepromišljeno i umjesto toga za nesreću okrivila "oštro manevriranje" drona. Bijela kuća saopćila je da objavljena snimka opovrgava moskovsku verziju događaja.

"To apsolutno samo razotkriva rusku laž o onome što su rekli da se dogodilo ili što su rekli da se nije dogodilo. Prilično je očito kada pogledate taj snimak da je (borbeni) avion udario u naš dron", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Reuters da su ruski brodovi viđeni u blizini područja gdje se srušio dron, iako se čini da još nisu pronašli njegove dijelove.

Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder rekao je da postoje "indikacije" da Moskva pokušava izvući ostatke s MQ-9.

"Procjenjujemo da je vrlo malo vjerojatno da bi mogli izvući bilo šta korisno", rekao je Ryder novinarima, navodeći dubinu vode i neodređene mjere ublažavanja kako bi se zaštitili od krađe osjetljivog materijala na dronu.

Objava videa uslijedila je nakon odvojenih razgovora u srijedu između vrhovnog američkog generala Marka Milleya i njegovog ruskog kolege, načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova, kao i između američkog ministra odbrane Lloyda Austina i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua.

Kirby je rekao da je incident bio nesmotren i da je možda pokazao nesposobnost ruske vojske.

  • klix.ba
  • 17.03.2023 - 07:54

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI