• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    23 °C
  • Utorak, 15.06.2021 - 11:53
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

SAD proširile sankcije za pojedince sa Zapadnog Balkana

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden proširio je opseg uredbe kojom se definišu sankcije za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona.

Uredbu o sankcijama je prvi put donio tadašnji predsjednik SAD Džordž Buš 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.

Sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države i zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji SAD. Američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

“Današnja odluka predviđa dodatne sankcije, usmjerene ka pojedincima koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu”, naveli su u saopštenju.

Dodali su i da su sankcije usmjerene i ka odgovornima za kršenje ljudskih prava na zapadnom Balkanu i njihovim saučesnicima, kao i za odgovorne za korupciju, podrivanje demokratskih procesa i ometanje institucija i međunarodnih sporazuma.

U saopštenju su istakli dugogodišnju posvećenost SAD u provođenju poslijeratnih sporazuma i jačanju institucija uspostavljenih nakon raspada bivše Jugoslavije.

Osim mirovnih i regionalnih sporazuma čije je kršenje sankcionisano ranijim odlukama SAD, u novoj odluci poziva se i na proširenje sankcija za one koji krše Prespanski sporazum i zaključke Konferencije o provođenju mira koja nadgleda situaciju u Bosni i Hercegovini.

Takođe, predviđaju se sankcije ukoliko se krše odluke Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Mehanizam je nasljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatog pod nazivom Haški tribunal.

“Obezbjeđivanje sigurnosti i političke stabilnosti zapadnog Balkana u skladu je sa opredeljenjem Bajdenove administracije da se unapređuju osnovni američki interesi nacionalne bezbjednosti, uključujući zaštitu demokratskih institucija. Uprava će se i dalje baviti izazovima u regionu zapadnog Balkana”, naveli su u saopštenju.

Kao jedan od izazova, posebno je naznačena korupcija.

“Zbog toga su SAD posvećene promovisanju odgovornosti i borbi protiv nekažnjivosti onih koji su umiješani u značajnu korupciju na zapadnom Balkanu i širom svijeta”, naveli su u saopštenju.

Iz Bijele kuće su dalje objasnili da korupcija narušava ekonomski rast, olakšava organizovani kriminal i podriva povjerenje u demokratske procese.

“To otvara vrata našim strateškim protivnicima da potkopaju demokratiju, zaustave napredak ka efikasnom i odgovornom upravljanju i spriječe region zapadnog Balkana da postigne punu integraciju u transatlantske institucije. Oni omogućavaju pojedincima da iskoriste slabu vladavinu zakona i da profitiraju od sistemske korupcije na štetu običnih građana. Oni time predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD”, zaključili su.

Ministarstvo finansija će, kako su naveli, u konsultacijama sa Stejt Departmentom nastaviti da ažurira spisak pojedinaca koji su pod sankcijama, u skladu sa Bajdenovom uredbom koja je donesena 8. juna.

  • bhrt.ba
  • 09.06.2021 - 13:13

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI