• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 10:03

Sarajevska filharmonija 100. rođendan slavi uz solistu Stefana Milenkovića

Jedan od najpoznatijih violinista na svijetu, Stefan Milenković, nakon šest godina je ponovo u Sarajevu gdje će danas održati koncert. Milenković nastupa uz orkestar Sarajevske filharmonije. Za dirigentskim pultom je maestro Ivo Lipanović.

Ovaj nesvakidašnji događaj publici pruža ekskluzivnu priliku da uživa u izvedbi Koncerta za violinu i orkestar u D-duru Johannesa Bramsa. Koncert Stefana Milenkovića stiže u jubilarnoj sezoni kada Sarajevska filharmonija obilježava stogodišnjicu postojanja.

STEFAN MILENKOVIĆ, violinist

"Oduševljen što sam tu, što je ovako lijep povod koji se dešava jednom u 100 godina, što je to sa vama, što je evo i sa maestrom koji je tu ponovo i sa Violetom. Bramsov koncert zaista jeste možda i najljepši i najznačajniji koncert od svih koji nema nijednu suvišnu notu, znači ne može se ni dodati ni oduzeti nijedna jedina nota".

Osim ovog čuvenog djela, biće izvedena i Mađarska rapsodija Franca Lista, te Bramsovi Mađarski plesovi. Za dirigentskim pultom je maestro Ivo Lipanović.

IVO LIPANOVIĆ, dirigent

"Veliko zadovoljstvo ponovo sa Stefanom surađivati na jednom vrlo teškom, vrlo zahtjevnom i diskutabilno po shvatanju koncerta. Tu je isto kao i Bramsov za klavir, pa su se posvađali Glen Gould i Leonard Bernstein. Ja se nadam da se Stefan i ja nećemo posvađati. Orkestar me čeka, hvala lijepa svima i dođite na koncert, bićete zadovoljni, biće malo šoua na koncertu".

VIOLETA SMAJLOVIĆ HUART, koncert majstor

"Ja se osjećam nekako svoj na svom i prije svega dosta ljudi poznajem od ranije, znači ovih starijih kolega, ovih mlađih. Među njima samo se okrenem i vidim ima dosta mojih studenata. Ispred mene recimo Isak kojem sam bila na ispitima. Jako sam zadovoljna, izuzetno sam je prijatno, s maestrom prekrasno surađujemo".

Stefan Milenković nastupit će na njegovoj 'glavnoj' violini koju je davne 1783. godine napravio jedan od najvećih majstora ikada - Giovanni Battista Gvadanjini.

  • bhrt.ba
  • 17.03.2023 - 07:50

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI