• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Srijeda, 19.01.2022 - 05:32
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Sastali se Komšić i Escobar, američki izaslanik kazao da je kriza u BiH vještačka

Komšić je u obraćanju medijima poslije sastanka kazao kako je Escobar bio jasan i bez uvijanja i diplomatskih fraza potvrdio stav Sjedinjenih Američkih Država

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijel Escobar boravi u radnoj posjeti BiH, a danas je u Predsjedništvu BiH prvi sastanak održao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Komšić i Escobar razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji, blokadi u kojoj se BiH nalazi od kraja jula. Sastanku je prisistvovao i američki ambasador Eric Nelson.

Escobar će se susresti i odvojeno sa Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Američki diplomata u BiH ostaje do srijede, a planirani su brojni susreti u Državnom i Federalnom parlamentu kao i odlazak u Banja Luku.

Komšić je u obraćanju medijima poslije sastanka kazao kako je Escobar bio jasan i bez uvijanja i diplomatskih fraza potvrdio stav Sjedinjenih Američkih Država.

Ništa što se tiče promjena granica koje su definisane u Dejtonu neće biti prihvatljivo SAD-u, rečeno je na sastanku.

“Ocjena Escobara je da je sve što se dešava u BiH vještačka kriza i da ne postoji realan osnov”, dodao je Komšić.

SAD neće prihvatiti nikakve poteze mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma te da stoje iza toga da zapadni Balkan mora ući u jače integracione procese sa EU kako bi što prije ušli u EU, prenio je Komšić stav Escobara.

“S obzirom da je ocjena da ovdje postoji veliki kapacitet za ekonomski rast, što može obezbijediti ljudima u cijeloj regiji značajno bolji život, dotakli smo se i pitanja kriminala i korupcije koja hara cijelom regijom ali i BiH. Za takav pristup imat ćemo uvijek podrške od SAD-a”, naglasio je on.

Komšić je naveo i da Escobar nije tražio nikakve ustupke sa probosanske strane.

“Ohrabrujuća je poruka je što je Escobar kazao da rate neće biti. I da sve što se tiče Dejtona, bez njihove saglasnosti ne može biti promijenjeno. Takve poruke treba cijeniti”, kazao je Komšić.

  • fokus.ba
  • 08.11.2021 - 10:54

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO